Welkom in Puerto Rico


Een eindeloze hoeveelheid aan zand, een geschiedenis vol avontuur en een ongekend divers tropisch terrein. De plaatselijke bevolking noemt deze zonovergoten combinatie van Spaanse en Amerikaanse invloeden terecht het ‘eiland der betoveringen.’

Geschiedenis

De geschiedenislessen van Puerto Rico beschrijven kanonschoten, kolonisatie, onderdrukking en opstand. Ze bieden een kijkje in het dynamische verleden van het eiland, waarvan je op elke straathoek een restant van kunt vinden: van de vestingmuren die beschadigd zijn door kanonvuur, tot de afgebrokkelde torens van de suikerraffinaderijen, ooit de drijvende kracht achter de economie van het eiland. Kolonisten bouwden glinsterende Europese pleinen in de havensteden, terwijl politieke revolutionairen een opstand planden in kleine bergdorpjes. Geschiedenisliefhebbers kunnen een wandeling maken over pre-koloniale ball courts van de Taíno, of de plaatselijke koffieplantages. Zelfs als je je moeilijk interesseert zul je gegrepen worden door het fascinerende verhaal van Puerto Rico, zoals het in het prachtige oude deel van San Juan wordt verteld. Het mooiste aan het verleden van dit eiland is de betoverende verbinding die het creëert met het heden.

Culturele Levendigheid

Wanneer je verder kijkt dan de flatgebouwen en overvolle wegen van San Juan, word je rijkelijk worden beloond door de levendige cultuur van dit eiland die zich op vele manieren openbaart. Je ruikt het in de verleidelijke rook die opstijgt langs de lechoneras (eettentjes waar speenvarken wordt geserveerd) aan de kant van de weg. Je voelt het na een wild weekend met een overdaad aan bier in Boquerón, of in het bedwelmende patroon van een salsabeat. Je ziet het in de rustige gangen van musea gericht op gefaalde revoluties, klassieke Europese schilderijen en alles daartussenin. De Puerto Ricaanse tradities zijn gevormd door generaties van culturele vermenging, trots en tegenslagen. Tegenwoordig uit deze traditie zich als uniek, vurig en ontembaar.

Tropische stranden

Puerto Rico speelt niet voor niets de hoofdrol in de gemiddelde Caribische dagdroom: het is de perfecte plek om zowel te niksen en relaxen, als te surfen – en dat allemaal in een lang weekend. De koraalriffen huizen enorme hoeveelheden tropische vissen en het zand glinstert als vergruisde parels. Op sommige stranden is het gezellig druk, terwijl je op andere, zoals bij Vlieques, soms de mooiste stukken strand helemaal voor jezelf hebt.

Speeltuin van regenwoud

In de kalkstenen grotten in de mistige bergen weerklinkt het geluid van coquí kikkers die zich verbergen tussen de reusachtige varens. Door Puerto Rico’s unieke verzameling aan (soms bijzonder natte) bossen wandelen is de droom van elke avonturier. Een trektocht op de dripping trails van El Yunque zul je niet snel vergeten. 

Openingsbeeld: SeanPavonePhoto / iStock