Welkom in Negril


Reis westwaarts vanaf de Montego Bay en wanneer de lucht doordringt met de geur van marihuana weet je dat je het vakantieoord Negril bereikt hebt. De badplaats is gevestigd aan het westpunt van Jamaica, omgeven door een prachtig, lang natuurstrand. Hippies vestigden zich voor het eerst in Negril begin jaren zeventig, maar het plaatsje wordt nu bewoond door hun rijkere nageslacht. Het is dan ook niet geheel verassend dat 40 jaar ontwikkeling een afdruk achter heeft gelaten, die niet zonder meer positief is. De stad staat alom bekend om de pooiers die drugs, seks en snuisterijen verpatsen aan alles wat beweegt en dollars heeft. Maar het is niet alleen moeilijkheden. De sterke, lokale bedrijfsgemeenschap doet er alles aan om te voorkomen dat het gebied een echte kermis wordt, gedreven door het nobele verlangen de waardevolle ecologie van de stad te waarborgen. Het blijft daardoor een ontspannen, nuchtere plaats met spontane reggaeconcerten en psychedelische zonsopgangen, waar niemand – de manische taxichauffeurs daargelaten – ooit haast heeft.

Zowel op het gebied van geografie als karakter kan Negril in tweeën worden gedeeld. Langs het onjuist genaamde Seven Mile Beach (het strand is maar vier mijl lang) ligt een strook middenklasse accomodaties, familiebedrijfjes, en een aantal grotere, all-inclusive laagbouwhotels aan de noordelijke zijde. Verder naar het zuiden vind je de West End, de legende van het hippieverleden van Negril. Hier duikelen de steile kliffen, op sommige plaatsen meer dan 15 meter hoog, de azuurblauwe oceaan in. Op deze onherbergzame kustlijn zijn de meer eigenzinnige privéhotels en restaurants gevestigd.

Afgezien van een oud, klein vissersdorpje, heeft Negril nooit achter het idee van een uniforme Jamaicaanse nederzetting gestaan. Deze nominale ‘stad’, gelegen tussen het strand en de West End, geeft dan ook niet de onvervalste Jamaicaanse ervaring. Om je geheel onder te dompelen in de lokale cultuur zul je naar het zuidoosten moeten, naar Treasure Beach.

Openingsbeeld: ByMPhotos / iStock

Laat je inspireren