Maak kennis met Jamaica 


Jamaica is al lange tijd een belangrijke toeristische attractie, door de prachtige stranden en all-inclusive vakantieoorden, maar er is nog veel meer te ontdekken!

Jah’s tuin

Wanneer je aan Jamaicaanse expats vraagt wat zij het meest missen van hun thuisland, zullen ze hoogstwaarschijnlijk antwoorden: ‘het landschap zelf.’ Jamaica is net een grote groene tuin en behoort zeker tot de mooiste eilanden van de Caribbean. Rond Jamaica ligt een kristalheldere, met koraal gevulde zee, en zachte zandstranden. Verder landinwaarts vind je de rode bodem en weelderige bananenboomgaarden die uitlopen tot steile bergen. Het is een prachtig land waar je naar wilt blijven kijken. De cultuur van Jamaica kan voor buitenlanders lastig zijn om te begrijpen, maar uiteindelijk zullen ze de terugkerende ritmes van het eilandleven gaan herkennen en van Jamaica gaan houden.

Smaken vanuit de Caribbean

De gerechten in Jamaica zijn Creools en dus een mix van de oude en nieuwe werelden. Oude Afrikaanse kruidengerechten zijn nu omgetoverd tot heerlijke stevige vleesgerechten. Zoete aardappel, rijst en bakbanaan zijn de basis geworden van stoofpot- en visgerechten. Tropisch fruit valt letterlijk van de bomen en rum is overal verkrijgbaar. Jamaica behoudt zijn traditionele gerechten, maar past zich ook aan de Caribbean aan.

Island Riddims

De Jamaicaan Bob Marley was de eerste muzikant uit een ontwikkelingsland die een wereldwijde superster werd. Zijn stijl kwam niet uit de lucht vallen: het eiland kent muzikale wortels die beginnen bij de volksliederen van West-Afrika en eindigen met de elektronische ritmes van het hedendaagse dancehall. Kort gezegd: Jamaica is een muzikale grootmacht. Dit uit zich in de harde bas van de alomtegenwoordige geluidsinstallaties, maar ook in het lyrische dialect en de gospel sounds in de vele kerken van het eiland. In Jamaica ademt men muziek.

Avontuurlijke speeltuin

Je kunt Jamaica op allerlei manieren ontdekken: onderwater, tijdens een wandeltocht, vanaf een vlot op een rivier, onder de grond met een lampje om je hoofd gebonden, of over de weg met een auto of fiets. Jamaica heeft adembenemend mooie stranden, maar het eiland heeft nog veel meer te bieden. Als reiziger kan je allerlei avonturen beleven in de omgeving. Iedereen kan hieraan meedoen, want je hoeft geen topconditie te hebben om bijvoorbeeld te raften (iemand anders stuurt). Ook de klim naar de top van de Blue Mountain Peak is voor de minder fitte reiziger goed te doen. 

Openingsbeeld: peeterv / iStock