Ontdek de Dominicaanse Republiek


De Dominicaanse Republiek (DR) heeft een waanzinnig mooie koloniale architectuur, een overvloed aan stranden en diverse omgevingen, van prachtige berglandschappen tot woestijnachtige gebieden met struikgewassen.

Mensen & cultuur

Mensen worden in de DR bij elkaar gebracht door de merengue, een snelle versie van salsa, die de hele nacht door wordt gedraaid in kleine winkeltjes. Je hoort deze muziek in allerlei steden zoals Santo Domingo, het vervallen San Pedro de Macoris of Puerto Plata, waar de golven op het ritme van de muziek over de Malecón spatten. Dominicanen houden van hun vrije tijd en ze zijn gek op feesten. Zo heeft iedere stad zijn eigen carnavalsfeest. Door een van deze vrolijke en uitgebreide feesten te bezoeken, zal je de cultuur het beste leren kenen.

Verleden & heden

De DR heeft een intrigerende geschiedenis die terug te zien is in de steden. De Zona Colonial van Santo Domingo straalt romantiek uit, met de prachtig gerestaureerde kloosters en de geplaveide straten waar ooit veroveraars rondzwierven. De schattige huisjes in Puerto Plata en Santiago zijn overgebleven uit meer welvarende eeuwen en slechte regeringsperiodes blijven zichtbaar in de vele monumenten, waar inwoners nu nog bij elkaar komen om feest te vieren. Nieuwe moderne leefomgevingen zijn slechts kilometers verwijderd van de plek waar Christopher Columbus ooit verbleef en waar de Taíno Indianen ooit hun sporen in rotswanden hebben gehouwen.

Kustlijn

De DR heeft een kustlijn van honderden mijlen lang. Er zijn witte zandstranden met de schaduw van rijen palmbomen, maar ook stranden met rotsige kliffen, winderige duinen en serene moerasachtige lagunes. De zee heeft in elk gebied een andere functie. In vissersdorpjes meren constant bootjes aan en in toeristengebieden wordt de helderblauwe zee puur voor plezier gebruikt. Sommige voormalige piratenbaaien huisvesten tegenwoordig rondtrekkende bultruggen. Deze baaien worden vaak beheerd door organisaties die de Dominicaanse natuur willen behouden.

Bergen & dalen

Het grootste deel van de DR is platteland. Wanneer je door het binnenland rijdt, zal je koeien en paarden langs de wegen zien grazen, of zwaarbeladen ezels zwoegen. Als je nog verder het binnenland in reist, krijg je een uitzicht dat doet denken aan de Europese Alpen. Rivieren die door een weelderige jungle lopen, monden uiteindelijk uit in waanzinnig mooie watervallen. Vier van de vijf hoogste bergtoppen in de Caribbean steken boven de laaglanden rondom Santiago uit. Woestijnen strekken zich uit over het zuidwesten. Deze wirwar van omgevingen maakt de DR anders dan andere eilanden.

Openingsbeeld: andeva / iStock