Nassau


Laat die Red Bull maar staan, het centrum van Nassau zal je voldoende energie geven. De kakofonische waas van zwalkende jitneys, opdringerige taxi’s, onderhandelende straatverkopers, grofgebekte piraten en verdringende winkelaars is een gegarandeerde opkalefater, zelfs voor de slaperigste cruiseschiptoerist.

Nassau werkt al eeuwenlang als een magneet voor hyperactieve hustlers, van de zeventiende-eeuwse piraten die hun dubloenen verkwanselden aan vrouwen en wijn, tot de smokkelaars die de blokkade van de Confederatie omzeilde tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De stad heeft een lange geschiedenis als de thuishaven van de lichtzinnige medemens. Deze trend zet zich voort tot de dag van vandaag, getuige de bankiers die dit offshore belastingparadijs gebruiken om miljoenen voor de fiscus te verbergen. Nassau is echter niet alleen geschikt voor het verdienen of spenderen van snel geld. Ook verbannen leden van koninklijke families en cameraschuwe celebrities vinden hier hun onderdak. Zo hielden de hertog en hertogin van Windsor de gemoederen op Nassau bezig in de jaren 40 en verborg ook de tragisch overleden Anna Nicole Smith zich hier in 2008.

Vandaag de dag dringen belastingvrije winkels om de aandacht op Bay Street met sieraden, munten, parfums en rumcakes. Naar het oosten toe glimmen de historische bestuursgebouwen uit het begin van de 19e eeuw als roze suikerspinnen. Ten westen van de kade zijn in het Pompey Museum beschrijvingen van de slavenreizen van Afrika naar de Cariben te lezen. Een paar stappen naar het zuiden zetten de nepzeerovers in het ‘Pirates of Nassau’-museum een onstuimigere toon.

Nassau heeft een grimmiger sfeer dan je in eerste opzicht zou verwachten van een cruiseschipbestemming. Laat je echter niet ontmoedigen door de aanvankelijke heisa. Neem de tijd, kijk goed rond en geniet van de ongegeneerde energie van de stad. Het zou zomaar het perfecte tegengif kunnen zijn tegen de aanblijvende claustrofobie van een cruisecabine. 

Openingsbeeld: fallbrook / iStock