Ontdek Cuba


De geschiedenis van Cuba is heftig en heeft zijn sporen achtergelaten. Toch blijft Cuba een speciaal en magisch land waar reizigers met veel plezier naar toe gaan. 

Multicultureel

Cuba ademt muziek. De dynamische mix van stijlen wordt door grote liefhebbers beschreven als een liefdesrelatie tussen de Afrikaanse drum en de Spaanse gitaar. Na 500 jaar is de muziek van verschillende stammen en volkeren samengegroeid tot een bijzondere cultuur. Het bevat echo’s uit Afrika, een vleugje Spaans imperialisme, geesten van de muzikale Taïno indianenstam en de typische klanken van Haïti, Jamaica, Frankrijk en zelfs China. Deze culturele mix wordt echter niet alleen weerspiegeld in de muziek maar ook in dans, architectuur, taal, religie en in de bevolking die overal vandaan lijkt te komen.

Onvoorspelbaar

Cuba is net een sprookje waarin een rijke prins gehuld is in de kleding van een arme man: achter armoedige façades kun je een (figuurlijke) goudmijn vinden. Het land is gevangen in zijn eigen verleden en het heeft zwaar te lijden gehad onder het economisch embargo. De reiziger laat westerse zekerheden daarom achter wanneer hij naar dit land afreist. Als Cuba een boek was, dan zou het Ulysses van James Joyce zijn: gelaagd, moeilijk te bevatten, vaak verkeerd begrepen, maar bovenal een klassieker.

Historisch erfgoed

De koloniale steden van Cuba zijn goed bewaard gebleven en niet veel veranderd sinds de tijd dat bewapende piraten de Caribbean lastigvielen. Havana, Trinidad, Cienfuegos en Camagüey staan allemaal op de werelderfgoedlijst van Unesco, vanwege hun indrukwekkende pleinen en geplaveide straten waar oude verhalen over rijkdom en complotten rondgaan. Op andere plaatsen zijn juist alleen nog maar ruïnes van gebouwen overgebleven. Zodra Cuba het geld heeft, zullen deze gebouwen gerestaureerd worden. Het behoud van het historische erfgoed is duidelijk een van de beste resultaten van de revolutie geweest.

Avonturen

Hoewel de witte stranden bij de noordkust ongelofelijk mooi zijn, ontdek je Cuba alleen als je ook andere delen bezoekt. Maak bijvoorbeeld een wandeling in de weelderige bossen, of bekijk krokodillen in de moerasgebieden. Breng een bezoek aan het platteland en het ruige berglandschap die even bekend staan om inheemse diersoorten de folklore uit de revolutietijd. Cuba is een spannend land waar je niet vaak stil zal zitten. Ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt beschreef Cuba als een Caribisch Galapagoseiland, waar de vele tegenstellingen de reiziger nieuwsgierig maken.

Openingsbeeld: Delpixart / iStock