Waar voor je geld in mei: waar moet je heen?

Redactie Lonely Planet

Reizen tussen hoog- en laagseizoen is ideaal voor reizigers die willen profiteren van interessante prijzen. Maar dat heeft een keerzijde, toch? Misschien is het niet zo warm als je had gehoopt, of zijn de lokale cafés en restaurants iets minder bruisend dan verwacht…

Onzin natuurlijk. Laat je leiden door het seizoen, naar bestemmingen waar je perfect in mei heen kunt reizen! Dezelfde bestemming, maar een lagere prijs… wie tekent er niet voor?  

Noordereiland, Nieuw-Zeeland: besparen met een camper

Rijden over rustige en pittoreske wegen, slapen op afgelegen locaties, gaan en staan waar je maar wilt… er is eigenlijk geen betere manier om Nieuw-Zeeland te verkennen dan met de camper! Hoogzomer lijkt de meest voor de hand liggende periode voor een roadtrip, maar een camper huren buiten het hoogseizoen kan je wel een flinke duit besparen – het kan tot wel 50% goedkoper zijn! Mei is misschien wel de beste tijd van het jaar om de trip te plannen: lagere prijzen en niet te koud. Bovendien zijn de rijomstandigheden nu een stuk beter dan in de wintermaanden. 

De bekende “Champagne Pool” bij Rotorua | Foto: Fyletto / iStock

Blijf bij voorkeur op het Noordereiland, waar het warmer is (14 graden in Auckland tegenover 7 graden in Queenstown) en borrelt van geothermische activiteit. Zo kun je je verwarmen bij Rotorua, of de warmwaterbronnen van het Taupomeer. Of ontdek de thermale baden in de openlucht zoals Kerosene Creek (vlakbij Rotorua), met een waterval van warm water. Er is ook te plezier te beleven waarvoor je níet afhankelijk bent van goed weer.  Vaar bijvoorbeeld door de Waitomo Caves, waar gloeiwormen de grotten feeëriek verlichten, zoek onderdak in de filmset van Hobbiton of wandel onder de machtige kauri-bomen in Waipoua Forest. 

Reisplan: vanuit Auckland kun je in een week of twee de lus maken naar zuidelijk Wellington en weer terug. Als je over meer tijd beschikt, dan kun je daar Northland aan vastplakken, ten noorden van Auckland. 

Goed om weten: de wegen zijn glooiend en kronkelig, dus verkijk je niet op de afstanden; maak voldoende tijd vrij voor je roadtrip.

Andere maanden: december-februari is het warm en duur; maart-mei & september-november is het weer gematigd tot koud en verblijf goedkoper; juni-augustus zijn de wintermaanden, dan is het moeilijk om er te rijden.

Cuba: zwoele vibes en sensuele salsa

Do you like it hot? Dan moet je in mei naar Cuba! Het is dan eigenlijk de eerste maand van het vochtige doch warme laagseizoen, maar in de praktijk blijft de temperatuur tot juni best aangenaam; de felle regenbuien komen pas eind juli. En je vindt er in mei veel mooie laagseizoen-voordelen. 

Cuba is een koopje als je buiten het hoogseizoen gaat | Foto: julianpetersphotography / iStock

Met het kwik rond de 30 graden is mei de ideale maand voor zonaanbidders. Kies voor de populaire badplaats Varadero, tussen de wuivende palmbomen en all-in resorts (waarvan vele geschikt voor families). Of ga naar een van de vele parelwitte stranden die het hele eiland rijk is. Voeg wat extra pit toe aan je stranduitje met wat opzwepende salsamuziek. Geen betere plek dan Cuba om deze heupwiegende dans onder de knie te krijgen! Spring de clubs van Havana of koloniaal Trinidad binnen en laat je helemaal gaan. Je zult zo geconcentreerd je danspasjes instuderen, dat je je geen zorgen meer maakt over de kans op regen. 

Reisplan: ontdek Oud Havana te voet of per oldtimer. Als je tijd hebt, neem dan zeker salsalessen. Varadero ligt twee uur ten oosten van Havana.

Goed om weten: Cuba gebruikt twee munteenheden: Cubaanse pesos (CUP, voor locals) en de Peso Convertible (CUC, gebruikt door toeristen).

Andere maanden: december-april is het fris, droog en hoogseizoen; mei-juni zijn het schouderseizoen, reken op stijgende temperaturen en meer regenval; juli-november zijn het heetst en natst (augustus-oktober zelfs stormachtig).

De Orient Express: volg het spoor

Het is de “treinreis der treinreizen”, de oostelijke spoorroute van Parijs naar Istanbul. Europa doorkruisen langs de grootste steden, om uiteindelijk de grens met Azië te bereiken… De Orient-Express ademt de grandeur van weleer, waarin reizen met de trein nog een uitzonderlijke, haast romantische belevenis was. En anno nu wil de Venice Simplon Orient Express (Londen-Venetië) deze sfeer terugbrengen, voor wie er voldoende geld voor neertelt. Maar als alternatief zou je ook je eigen versie van de bekende route kunnen volgen, door simpelweg goedkopere treinen te nemen. 

In stijl met de Orient Express | Foto: bizoo_n / iStock

Plan je trip in mei, want dan heb je over de hele route mooi weer. Ruil de Parijse boulevards in voor het middeleeuwse Straatsburg. Ga naar de bierstad München, de concertgebouwen van Wenen, bewonder art nouveau in Boedapest, stop in het ruige Belgrado en grensstad Sofia (waar het westen het oosten ontmoet) alvorens de oevers van de Bosporus in Istanbul te bereiken. Een butler moet je er niet verwachten, maar het landschap voor je ogen zien uitrollen blijft fenomenaal!

Reisplan: de reis Parijs-Istanbul kun je in vier dagen tijd met verschillende treinen maken, maar voorzie meer tijd om halt te houden in de verschillende steden. 

Belangrijk om te weten: onderzoek de mogelijkheid van rail passes, soms zijn er speciale prijzen voor jongeren of ouderen.

Andere maanden: april-juni & september-oktober is het doorgaans goed weer; juli-augustus kan het erg heet worden, november-maart is het in de regel koud.

Startschot van het groene seizoen in Costa Rica

Costa Rica lijkt wel een soort natuurlijk pretpark. Moeder Aarde in een Disney-jasje, zeg maar. Het is bijna te mooi om waar te zijn: gevarieerd maar lekker compact; ruige maar uitstekende infrastructuur; vol gevaren (kolkende rivieren, actieve vulkanen) maar toch hartstikke veilig; voorloper op het gebied van eco-ethos en ongelofelijk in zijn biodiversiteit. O ja, ziplinen in de jungle werd hier uitgevonden! 

Go green in Costa Rica | Foto: ABDESIGN / iStock

Zelfs tijdens het regenseizoen is Costa Rica het paradijs op aarde. Het is niet “nat”, maar “groen”, waardoor het land nog meer tot leven lijkt te komen. De watervallen bulderen en er zijn meer rivieren toegankelijk waarop je kunt raften. In mei kun je bovendien nog steeds genieten van de zon, terwijl de prijzen van de hotels tot 30% dalen en de nationale parken minder druk zijn. Ook surfen behoort tot de mogelijkheden. 

Reisplan: vlieg naar de hoofdstad San José of Liberia. Liberia ligt in de provincie Guanacaste, de droogste regio van Costa Rica, die vaak in mei nog droog is: een goede strandbestemming dus. Bezoek ook parken zoals Monteverde Cloud Forest en Manuel Antonia, om het groene Costa Rica ten volle te beleven. 

Goed om weten: reizen tijdens het regenseizoen kan vertragingen met zich meebrengen, houd daar in je planning rekening mee. 

Andere maanden: december-april is het droog (hoogseizoen); mei-juni & november wordt het nat, maar wel goedkoper; juli-augustus zijn nog natter en ook druk; september-oktober is de vochtigste periode. 

Openingsbeeld: tarantinovideo / iStock