Tips voor budgetsafari’s

Jasmijn Wijnbergen

Heb je altijd al eens op safari willen gaan, maar heb je er nooit het budget voor gehad? Met onderstaande tips kun je toch een onvergetelijke en vooral spotgoedkope safari maken.

Plan eigen reis

In plaats van een georganiseerde groepsreis, zou je zelf dingen kunnen plannen die jij en een eventueel reismaatje helemaal geweldig vinden. Vaak is dit veel goedkoper en nog leuker ook. Zoek in Lonely Planet-gidsen naar bezienswaardigheden die je niet mag missen. Ook kun je langs een lokaal reisbureau gaan en kijken of er daar een gids is die je kan rondleiden. Zorg er wel voor dat deze geautoriseerd is, zodat je in veilige handen blijft. Het leuke hiervan is dat je alles zelf in de hand hebt en dus ook zelf in de gaten hebt hoeveel geld je uitgeeft.

Deel je auto

Als je een safaritocht boekt bij een reisbureau, kun je bij het reisbureau vragen of er misschien groepen zijn die nog niet helemaal vol zitten. Daar zou je dan eventueel bij kunnen aanschuiven. Een andere, wellicht goedkopere optie is zelf een jeep huren. Dan kun je zelf rijden en ben je niet afhankelijk van een gids. Misschien willen er andere reizigers bij je aansluiten. Dat zou mooi zijn, want hoe meer mensen meegaan, des te goedkoper het wordt.

Passe-partout

In sommige gebieden heb je combinatietickets voor verschillende activiteiten. Deze tickets lijken misschien op het eerste opzicht wat duurder, maar in verhouding ben je altijd goedkoper uit. Overleg dit met het lokale reisbureau of vraag ernaar in je hotel. Hebben ze geen passe-partout, vraag dan zelf of er iets van de prijs af kan, wie weet heb je geluk.

Overnachtingen

Op veel plaatsen in de wereld is wildkamperen toegestaan. Ook in Afrika zijn er budgetcampings in safarigebieden, waar je spotgoedkoop kunt overnachten. Neem dus een tentje mee in de backpack.

Hoe verder je van de nationale parken af bent, des te goedkoper je overnachting wordt. Plan met de dag en boek je overnachting last-minute. Hotels en hostels willen over het algemeen de overgebleven kamers graag kwijt, dus op die manier kan een voordelige kamer worden bemachtigd. Is dit toch nog te duur? Kijk dan voor goedkope adresjes op Airbnb of ga couchsurfen.

Openingsbeeld: Anagramm / iStock