Reistip van de week: Zo scoor je de goedkoopste vliegtickets

Redactie Lonely Planet
Reistip van de week: Zo scoor je de goedkoopste vliegtickets

Vliegtickets zijn een grote kostenpost wanneer je een verre reis wil gaan maken, terwijl je er het liefst zo weinig mogelijk geld aan uitgeeft. We helpen je op weg om de meeste kosten te omzeilen!

1. Vermijd grote vliegvelden

Vertrekken en landen op kleinere vliegvelden pakt in de meeste gevallen goedkoper uit. Eindhoven, Eelde en Lelystad zijn een paar voorbeelden van kleinere vliegvelden die ook vluchten buiten Europa aanbieden. Naast de vlucht zelf moet je niet vergeten om de reis naar het vliegveld mee te rekenen. Brandstof en treintickets kunnen de prijs ook onnodig verhogen.

2. Stap over

Een directe vlucht kost je meer dan wanneer je op een andere luchthaven overstapt. Je hebt natuurlijk te maken met een langere reistijd, maar bekijk het positief. Zo duurt je vakantie nog wat langer! Vergelijk luchtvaartmaatschappijen om de beste keuze te maken. Kleine, onbekendere maatschappijen bieden je een uitkomst als je wil besparen op de kosten.

3. Nieuwsbrieven en websites

De meeste luchtvaartmaatschappijen geven een nieuwsbrief uit waar je de mooie aanbiedingen als eerste te horen krijgt. Boeken via buitenlandse webistes zoals Duitse, Belgische en Amerikaanse kan geld besparen omdat zij rekenen volgens andere tarieven. Houd ook de koersen in de gaten, als de Amerikaanse dollar laag is kan dat ook winstgevend zijn.

4. Neem zo weinig mogelijk baggage mee

Iedere maatschappij hanteert andere regels voor bagage. Zorg ervoor dat je niet voor verassingen komt te staan en houd rekening met de actuele regels. Zo verandert op 15 januari 2018 het beleid voor handbagage van Ryanair. De meerprijs voor een te zware koffer is geen pretje om af te moeten tikken vlak voordat je weg gaat.

5. Op de juiste tijden boeken en vertrekken

Wannéér je boekt en hoe laat op de dag je vliegt zijn twee factoren die meespelen om de goedkoopste tickets te scoren. Drie tot zes week van tevoren boeken levert je meestal de laagste prijzen op. Als je kiest voor een niet zo populaire periode om te vertrekken (dus buiten de hoogseizoenen en niet rond de feestdagen) betaal je het minst. Ook vertrektijden in de vroege ochtend besparen je veel geld. Wanneer je tijdens de boeking je stoel reserveert kan dit extra kosten met zich mee brengen. Als je vroeg arriveert op de dag van vertrek hoef je je geen zorgen te maken over een plek in het vliegtuig.

Nieuw: KLM introduceert films met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden

Openingsbeeld: MStudioImages /iStock