Oui oui, gratuit: de gratis musea van Parijs

Frank Verschuren

Parijs is nog altijd dé cultuurstad van Europa. Er zijn dan ook talloze musea te vinden die alles etaleren van klassieke tot moderne kunst, van wetenschap tot geschiedenis. Kies een alternatieve Parijservaring door de bekende musea over te slaan en deze pareltjes in te duiken. Het allermooiste? Ze zijn het hele jaar door gratis te bezoeken - hoewel een donatie altijd welkom is.

Uit de kunst

Het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris ligt op slechts enkele minuten lopen van de Eiffeltoren en staat geheel in het teken van moderne kunst in alle vormen. Je vindt hier schilderijen, beelden en andere constructies van vooraanstaande moderne kunstenaars zoals Picasso en Matisse, maar ook Duchamp. Het Palais de Tokyo, waarin het museum is gevestigd, is een kunstwerk op zich: de sobere architectuur is een ode aan het modernisme. De permanente collectie is gratis, exposities tegen betaling.

Het Petit Palais | Foto: serts / iStock

Loop vanaf hier een kilometer langs de Seine om uit te komen bij het Petit Palais, het museum voor schone kunsten van Parijs. Dit is een mooie plek voor liefhebbers van oude meesters als Rembrandt, Rubens en Jan Steen. Franse schilders zijn er ook uitgebreid vertegenwoordigd: Degas, Cézanne, Monet, Manet…

Schrijvende grootheden

Maison de Balzac is het laatst overgebleven huis van de beroemde Parijse schrijver. Hier schreef hij het meesterwerk La Comedie Humaine. Tegenwoordig is het huis een klein museum vol met Balzac-memorabilia, zoals originele manuscripten en brieven aan zijn familie en geliefden. Er worden ook geregeld exposities gehouden - daarvoor betaal je wel een paar euro. Of bezoek het huis van tijdgenoot Victor Hugo, Maison de Victor Hugo. Hier kun je dwalen door de rijk versierde zalen waar hij tussen 1832 en 1848 woonde.

Welriekende werelden

In het hart van Parijs, aan Place de l’Opéra-Louis Jouvet, vind je het Musée du Parfum Fragonard, gewijd is aan een typisch Parijs product: parfum. Steek hier je neus in de geheimen van de parfumindustrie en ontdek de lange geschiedenis van lekkere geurtjes. Het museum handhaaft een collectie parfumaccessoires die teruggaan tot in de oudheid. Daarnaast vind je een overvloed aan foto-, film- en reukmateriaal dat een verfrissend beeld geeft van de huidige wereld van parfum.

Stralende wetenschap

Je vindt aan Rue Pierre et Marie Curie het museum gewijd aan de gelijknamige wetenschappers. Musée Curie in het Institut Radium, waar Marie Curie vanaf 1914 tot haar dood in 1934 haar baanbrekende onderzoek deed op het gebied van radioactiviteit. De archieven van het museum beslaan het indrukwekkende leven van Marie Curie en haar familie, verteld met vele indrukwekkende brieven en foto’s. Bovendien kun je haar beroemde laboratorium bezoeken – maak je geen zorgen, het werd in 1984 stralingsvrij verklaard.

Stadse geschiedenis

Een stad met een rijke geschiedenis verdient een museum dat hieraan is gewijd: in het geval van Parijs is dat Musée Carnavalet. Vanaf 2020, als uitgebreide renovaties zijn voltooid, kun je hier een reis maken door de stad, vanaf de oorsprong tot nu. Het museum huist overblijfselen uit de tijd van Lodewijk de 14de, de Franse Revolutie en Napoleon, allerhande kunst, archeologische vondsten… Leer de achtergrond van de stad écht kennen en je ziet Parijs in een heel ander licht.

Reis je met een budget en wil je toch graag de culturele klassiekers bezichtigen? Bijna alle nationale musea in Parijs, waaronder het Louvre, zijn elke eerste zondag van de maand ook gratis toegankelijk! Nog geen genoeg van Parijs? Lees meer over de kunst en cultuur van La Cité d’Amour!

Openingsbeeld: chrisdorney / iStock