Minigids voor budgetproof Mauritius

Redactie Lonely Planet

De duurste plekken op dit droomeiland liggen aan de azuurblauwe zee en het witte strand, maar het authentieke Mauritius is een stuk betaalbaarder en even prachtig.

Acitivteiten

Hiken door De Black River Gorges

Deze woeste streek vol heuvels, bomen en watervallen is een nationaal park en de laatste veilige plek voor de inheemse bossen en bedreigde diersoorten, zoals de Mauritiaanse torenvalk, en de Mauritiusparkiet (Black River Gorges Visitors Centre: ma-vr 7-17 uur, za-zo vanaf 9 uur; Le Pétrin Info Centre ma-vr 7-15.15 uur).

Zeilen en snorkelen

Vanuit het stadje Mahébourg in de zuidoosthoek van Mauritius kun je een reeks eilanden bereiken, waaronder Île aux Aigrettes, waar je heerlijk kunt varen en snorkelen. Lokale legende Jean-Claude Farla is een zesvoudig nationaal zwemkampioen die ook heeft meegedaan aan de Indian Ocean Games. Hij is de enige die zeiltochtjes op een traditionele 7 meter lange pirogue aanbiedt; een halve dag kost maar €24 (tel. +230 6937 0503/tel. +230 5631 7090).

Enorme waterlelies in de tuinen van Pamplemousses | Foto: Pascal Lagesse / iStock

Tuinen verkennen

De Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden in Pamplemousses is een van ‘s werelds mooiste botanische tuinen. Het topstuk van de tuinen is een vijver gevuld met enorme Victoria amazonica-
waterlelies en er is een indrukwekkende hoeveelheid palmen en vogelsoorten. Het labelen van de planten is nog niet af, dus vraag een van de bekwame gidsen om je rond te leiden. Je vindt ze bij de ingang en het kost maar €1 extra (8.30-17.30 uur; entree €5).

Eten

Domaine

Als je locals in Grand Baie vraagt waar je moet zijn voor authentiek Mauritiaans eten, dan antwoorden ze geheid met Domaine. Het is er goedkoop genieten van plaatselijke specialiteiten, zoals ourite au safran (octopus gekookt in gember, knoflook en kurkuma) en chili-lam (tel. +230 263 5286; Narainen St, Upper Vale, The Vale; ma 17-23 uur, di-zo 11-23 uur; hoofdgerecht vanaf €3).

Palais de Barbizon

Barbizon in het kleine dorpje Chamarel is in een woord geweldig. Marie-Ange regeert in de keuken en serveert traditionele gerechten uit haar familiekookboek, terwijl Rico L’Intelligent de gasten vermaakt. Er is geen menukaart, maar Rico verwent je met rumpunch, rijst, groente en vis of kip voor slechts €11. Beter kun je je geld niet besteden (tel. +230 483 5078; Route Sainte-Anne; 12-16 uur).

De Port Louis Central Market is een bedrijvig tafereel | Foto: bennymarty / iStock

Port Louis Central Market

Op de beroemde Central Market van Port Louis kun je op z’n Mauritiaans leven. De fruit- en groenteafdelingen zijn nog bijzonder authentiek. Neem Franse pasteitjes als ontbijt of pittige dhal puri, die je verorbert te midden van locals die op weg zijn naar hun werk. Bekijk hierna de prachtig versierde Victoriaanse markthallen (ma-za 5.30-17.30 uur, zo tot 23.30 uur).

Bezienswaardigheden

Natural History Museum & Institute

De grote attractie hier is de reconstructie van een dodo, die vroeger op Mauritius leefde. Het exemplaar is in de 19de eeuw vervaardigd uit het enige complete dodoskelet. Er zijn ook opgezette inheemse vogels, waaronder de rode ral en de rodriguessolitaire, beide uitgestorven (tel. +230 212 0639; La Chaussée, Port Louis; gratis).

Heiligdom van Père Laval’s

Het heiligdom van de katholieke priester en missionaris Père Jacques-Désiré Laval is het Lourdes van de Indische Oceaan. De Fransman zou op Mauritius 67.000 mensen hebben bekeerd. Het gipsen beeld van de priester op de tombe is glad geworden door de vele aanrakingen van pelgrims hopend op een wonder. (Op vr. diensten om 13 en 17 uur; tel. +230 242 2129; Cité La Cure, Port Louis; gratis).

Een zandpad naast het strand van Belle Mare aan de oostkust | Foto: bennymarty / iStock

Strand van Belle Mare

Aan de wilde oostkust vind je het beste witte zand en azuurblauwe zeewater van het eiland. Het 10 kilometer lange strand van Belle Mare, ten noorden van Trou d’Eau Douce tot Pointe de Flacq, is
volgebouwd met luxe resorts, maar er zijn ook nog stukken openbaar voor dagjesmensen, waaronder de stranden op ongeveer 5 en 8 kilometer ten noorden van Trou d’Eau Douce.

Know-how

Bespaartips

  • De duurste tijd om te reizen is het hoogseizoen (nov-apr) en dit is ook de natste periode op het eiland; van jan-apr kunnen er cyclonen optreden. Het laagseizoen is een stuk goedkoper en koeler.
  • Als je accommodatie half-pension is, lunch dan buiten de deur.
  • Huur een auto van een plaatselijk bedrijf – de tarieven zijn vaak lager dan bij
    internationale bedrijven.
  • Boek duurdere hotels via een reisorganisatie, anders betaal je de volle mep.
  • Wandelen in Black River Gorges National Park is lastig zonder eigen auto. Als je wilt besparen, kun je een taxi nemen naar het begin van het pad en aan het einde een bus pakken.
  • Probeer een groep te regelen voor een excursie – veel tarieven gelden per auto of boot.

Reistips

Vervoer

Vlieg vanaf Amsterdam met Austrian Airlines via één tussenstop naar Mauritius (vanaf €697; austrian.com) of vanaf Brussel met Swiss eveneens via een tussenstop naar het eiland (vanaf €645; swiss.com). Er zijn geen speciale vliegveldbussen, maar normale lijndiensten tussen Port Louis (de hoofdstad) en Mahébourg stoppen bij het vliegveld; de halte staat op ongeveer 300 meter van de terminals, bij de grote rotonde. Je kunt het eiland voor weinig geld met de bus verkennen, en het is nog leuk ook. Neem zo mogelijk een express-bus, want reguliere bussen stoppen erg vaak en doen er soms twee keer zo lang over. Ritprijzen vanaf €0,35.

Verblijf

Een verblijf in Chez Henri voelt als een bezoekje aan je vervreemde oom en tante op het platteland. De mooie kamers hebben een kleine keuken, maar mis de diners op de patio niet (henri-vacances.com; vanaf €44).

Sous le Badamier is een prachtig pension vlak bij Grand Baie. De kamers zijn in rustige kleuren geschilderd en het warme minimalisme is stijlvol maar ook gezellig (souslebadamier.com; vanaf €60).

Het charmante Les Lataniers Bleus is verspreid over drie huizen aan het strand. Tijdens het diner op de veranda kun je de gastvrouw alles over het eilandleven vragen (leslataniersbleus.com; vanaf €121).

Meer Afrikaanse eilanden: Lees De idyllische stranden van Principe.

Openingsbeeld: Myroslava / iStock