Minigids voor budgetproof Istanboel

Redactie Lonely Planet

Met bijzondere kunstgalerieën, culturele centra, goed streetfood en gratis toegang tot de prachtige moskeeën hoeft een bezoek aan deze stad niet duur te zijn.

Moskeeën

Süleymaniye-moskee

De Süleymaniye ligt op een van de zeven heuvels van de stad en torent uit boven de Gouden Hoorn. Het is niet de grootste Ottomaanse moskee, maar wel een van de mooiste. Veel van
de külliye – omringende gebouwen in het complex – zijn nog steeds in gebruik (Professor Sıddık Sami Onar Caddesi; dagelijks; gratis).

Het imposante interieur van de Sultan Ahmetmoskee verklaart haar bijnaam | Foto: Yarygin / iStock

Blauwe Moskee

Het fotogeniekste gebouw van Istanboel was het grote project van Sultan Ahmet I, wiens tombe aan de noordkant van het complex ligt. Het gewelfde exterieur bestaat uit meerdere koepels en zes minaretten. De binnenkant is even groots: er zijn 260 ramen en duizenden blauwe Iznik-tegels, die het gebouw zijn onofficiële maar bekendste naam geven (Hippodroom; gesloten voor toeristen tijdens de 5 dagelijkse gebedstijden & de vrijdagpreek; gratis).

Mihrimah Sultanmoskee

De grote architect Sinan heeft zijn stempel op heel de stad gedrukt. Deze moskee, opgeleverd in 1565, is een van zijn beste werken. De opdrachtgeefster Mihrimah was de favoriete dochter van Süleyman de Grote. De moskee heeft een licht en open interieur met glas-in-loodramen en een opvallende kroonluchter. De moskee staat op het hoogste punt van de stad, waardoor de koepel en minaret een welbekend deel van de skyline vormen (Ali Kuşçu Sokak, Edirnekapı; gratis).

Galerieën en musea

Arter

Deze galerie van vier verdiepingen, op een prominente locatie in de drukke winkelstraat Istiklal Caddesi, is een van de meest prestigieuze van de stad. Je vindt er een prachtige marmeren wenteltrap en internationale exposities van kunstenaars als Mona Hatoum, Sarkis, Marc Quinn, Patricia Piccinini en Sophia Pompéry (arter.org.tr; Istiklal Caddesi 211; ma gesloten; gratis).

Museum van Turkse & Islamitische Kunst

Dit Ottomaanse paleis aan de westkant van het Hippodroom is gebouwd in 1524 en onlangs heropend na een restauratie. De collectie stamt uit de 8ste tot de 19de eeuw en bevat mooie voorbeelden van kalligrafie en een van ‘s werelds meest
indrukwekkende collecties antieke tapijten (tiem.gov.tr; Atmeydanı Caddesi 46; ma gesloten; €5,60).

De Aya Sofia is al eeuwenlang een indrukwekkend symbool van Istanboel | Foto: Tolga TEZCAN / iStock

Aya Sophia

De Byzantijnse keizer Justinianus begon met de bouw van deze kerk, ingewijd in 537, die door Mehmet de Veroveraar in 1453 is verbouwd tot moskee. In 1935, onder Atatürk, werd de Aya Sophia een museum. Het gebouw heeft een innovatief ontwerp, een rijke geschiedenis en is van religieus belang, maar het is ook simpelweg schitterend (ayasofyamuzesi.gov.tr; Aya Sofya Meydanı; ma gesloten; €10).

Uit eten

Kebab

Aan de hoeveelheid personeel en de enorme rijen van Dürümcü Raif Usta kun je zien hoe lekker en populair de Adana- en Urfa-dürümkebab hier is (kebab met rauwe ui en peterselie, in lavaşbrood gewikkeld). Adana is pittig, Urfa niet (Küçük Yıldız Han Sokak 6, Mahmutpaşa; ma-za 11:30-18 uur, zo gesloten; dürümkebab €2,60).

De lekkerste Balik Ekmek haal je van een boot bij de Galatabrug | Foto: visualspace / iStock

Broodje vis

Het favoriete fastfood van de stad is zonder twijfel de balik ekmek (broodje vis) en de sfeervolste plek om er een te scoren is aan de Eminönü-kant van de Galatabrug. Vlak bij de vissersboten staan kraampjes aan de kade waar makreel wordt gegrild, in een vers broodje gestopt en geserveerd met salade. Een broodje kost ongeveer €1,50 en is heerlijk met een glas Şalgam Suyu (zuur knolraapsap).

Lokale specialiteiten

Ga naar Siirt Şeref Büryan Kebap voor twee specialiteiten van de zuidelijke stad Siirt: büryan (lamstoofvlees) en perde pilavi (kip met rijst). De malse büryan wordt gekookt in kolenkuilen en geserveerd op plat brood met knapperige stukjes lamsvet. Perde pilavi wordt gemaakt met rijst, kip, amandelen en bessen in een dunne, goudgeel gebakken pastei (Itfaye Caddesi 4, Kadın Pazarı; gerechten ongeveer €3,40).

Know-how

Picknicken en flaneren

Hier moet je naartoe voor deze twee favoriete lokale hobby’s:

  • Gülhanepark Vroeger de buitentuin van het Topkapi-
    paleis, alleen toegankelijk voor het hof. Nu komen de locals hier om te picknicken, te wandelen tussen de strakke bloemenperken en te genieten van het uitzicht op de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara.
  • Hippodroom De Byzantijnse keizers vermaakten zich graag met wagenraces en dat deden ze het liefst hier. Op zijn hoogtepunt stonden hier allerlei obelisken en stand
    beelden, waarvan er nog een paar over zijn.
  • Yıldızpark In dit bladerrijke park vind je veel vogels, picknickende gezinnen en jonge stelletjes die van de rust genieten. Er is ook een museum, vroeger het jachthuis van sultan Abdülhamit II.

Reistips

Verblijf

Marmara Guesthouse is een uitmuntend pension. Elif Aytekin en haar familieleden bieden advies en serveren een heerlijk ontbijt op het prachtige dakterras (15/2 Sultanahmet, Akbiyik Caddesi, Terbiyik Sokak; vanaf €35).

Het interieur van The Hotel Uyan neigt naar Ottomaans, maar is niet overdreven. De kamers zijn elegant en het ontbijt wordt geserveerd op het terras (Utangac Sokak No 25 Cankurtaran; vanaf €60).

De ingetogen inrichting en het efficiënte personeel zijn kenmerkend voor The Sultans Royal Hotel, in het rustige Küçük Ayasofya. Er zijn 16 stijlvolle kamers (vanaf €100).

Vervoer

Vanaf Amsterdam en Brussel vlieg je met o.a. Pegasus Airlines rechtstreeks naar Istanboel (vanaf €90). Vanaf vliegveld Atatürk, het hoofdvliegveld, kun je met de metro en tram naar Sultanahmet (€1) of met de Havataş-bus naar Taksim Meydani (€3,10). Neem vanaf het minder handige vliegveld Sabiha Gökçen de Havataş-bus naar Taksim Meydani (€3,70) en dan de tram naar Sultanahmet. Het openbaar vervoer in de stad is uitstekend en goedkoop: koop een oplaadbare Istanbulkart voor gebruik van de bus, tram, metro en veerboten (voor het mooiste uitzicht tijdens je oversteken tussen het Europese en het Aziatische deel).

Openingsbeeld: Koraysa / iStock