Minigids: Budgetproof New York City

Redactie Lonely Planet

New York is een bruisende grootmacht van architectuur, mode, kunst, entertainment en restaurants en bars van wereldklasse. Veel ervan kun je ook ervaren als je zuinig aan doet: op deze manier kun je een goedkoop hapje nemen uit de Big Apple.

Zien

Brooklyn Bridge Park
brooklynbridgepark.org 

Dit park van 34 hectare, in een bocht van de East River, strekt zich uit vanaf net voorbij de Manhattan Bridge in DUMBO tot aan de westkant van Atlantic Ave in Brooklyn Heights. De vroeger kale kades zijn grondig opgefleurd en verlaten pieren zijn omgetoverd tot een prachtig vormgegeven park met adembenemend uitzicht op Manhattan. Je kunt hier van alles gratis zien en doen.

Chinatown
explorechinatown.com 

Geen twee wandelingen door de kleurrijkste wijk van Manhattan zijn hetzelfde, hoe vaak je ook gaat. Bewonder tempels en exotische etalages. Hoor het getik van mahjongstenen op geïmproviseerde tafels, zie geroosterde eenden door winkelruiten en koop alles van rijstpapierlantaarns tot een pond geperste nootmuskaat.

MoMaPS1
momaps1.org 

Bij de hippe vestiging van het MoMA in Long Island City bekijk je video’s door vloerplanken, maak je een praatje op dj-feesten en overpeins tentoonstellingen van Midden-Oosterse videokunst tot industriële boilers bedekt met bladgoud. Op tien zaterdagen in de zomer vindt bij PS1 Warm Up plaats, een van de hipste cultuurevenementen van New York.

Eten

Burger Joint
burgerjointny.com 

Je kunt deze burgertent vinden achter het lobbygordijn in het hotel Parker New York; je enige aanwijzing is een kleine neonhamburger. Het is niet meer zo geheim als vroeger (je ziet de rijen), maar het is nog steeds een winnend recept van bekladde muren, retrobankjes en briljante hamburgers.

Fette Sau
fettesaubbq.com 

De sfeer is ontspannen, maar de eerbied voor rokerig vlees is in het beste barbecuerestaurant van Brooklyn tastbaar. De cementvloer en het gevoel dat je buiten zit komen van het garagebedrijf dat hier ooit gevestigd was. Gedeelde tafels en een bestelsysteem per pond stellen de echte vleesliefhebbers verder op hun gemak.

Smorgasburg 
smorgasburg.com 

Het grootste foodie-evenement van Brooklyn omvat meer dan 100 verkopers op wisselende locaties, die een ongelofelijk aanbod van heerlijkheden verkopen: Italiaanse straatsnacks, Indiaas flatbread, veganistisch Ethiopisch eten, passievruchtdonuts, speciaalbier en meer.

Drinken

Ear Inn
earinn.com 

Wil je SoHo ervaren uit de tijd voordat de trendsetters binnentrokken? Bij het krakend oude Ear Inn lopen de muren over van vintage reclameposters en typisch Amerikaanse curiosa. Elke zondag wordt een hoek van de bar vrijgemaakt voor een jazzensemble.

Shrine
shrinenyc.com

Vergeet dat het er van de buitenkant uitziet als een obscuur tentje: het vriendelijke Shrine is een van de beste plekken in Harlem (of zelfs New York) om zonder toeslag naar livebands te luisteren.

Openingsbeeld: GCShutter / iStock