Japan: overnachten en reizen op budget

Redactie Lonely Planet

Japan heeft de reputatie van een dure bestemming, maar met deze tips haal je alles uit je reis zonder dat je op rantsoen hoeft.

Sommige accommodaties zijn budgetvriendelijker dan andere

Voor een zo comfortabel mogelijke overnachtingsoptie die toch vriendelijk is voor je portemonnee, ga je naar een zakenhotel. Hier heb je vaak weinig poespas en niet direct de luxe van een echt goed hotel, maar wel redelijke prijzen voor een privékamer met eigen badkamer (vanaf ¥8000 voor een tweepersoonskamer). Ga op zoek naar de hotels waar het ontbijt inclusief is en zorg dat je daar de halve dag op kunt teren. Een vaak iets goedkopere optie vind je in guesthouses en hostels, maar hier lever je wel wat in op privacy. Als je liever afgezonderd slaapt en daar wel wat yen voor over hebt, kies je voor een van de vele capsulehotels die verspreid over het land staan, met kamers waar nét een bed in past, en degene die er op komt slapen. De allergoedkoopste overnachtingsplek vind je zoals in de meeste landen in de buitenlucht: neem een tentje mee en zet ‘m op op een van de goed onderhouden kampeerplaatsen in de landelijkere gebieden. Prijzen beginnen vaak bij ¥500 per persoon of tent. Let er wel op dat de meeste campings alleen ’s zomers geopend zijn.

Goedkoop kilometers maken

Waarschijnlijk de beste keuze als je écht alles van Japan wilt zien: de Japan Rail Pass. Het is een relatief goedkope manier om ongelimiteerd gebruik te kunnen maken van het treinnetwerk, inclusief de shinkansen (hogesnelheidslijn). Als je alleen binnen een bepaalde regio blijft, kan een treinpas voor de specifieke regio vaak goedkoper uitvallen. Als wilt reizen terwijl je geld bespaart op een overnachting, neem dan nachtbussen voor langere afstanden. Ook voor het busnetwerk zijn voordelige passen verkrijgbaar. Autorijden is niet goedkoop in Japan, want brandstof is duur en voor veel wegen betaal je tol, maar als je met een groep reist en je Japan ver voorbij de stations wilt ontdekken, kan het huren van een auto ook een betaalbaar alternatief zijn. 

Een shinkansen raast door de velden met Mount Fuji op de achtergrond. spyarm / iStock

Veel bezienswaardigheden kosten je helemaal niets

Misschien wel de meest beroemde iconen van ‘het land van de rijzende zon’ zijn de shintotempels, die vaak gratis te bezoeken zijn. Je moet soms wel betalen om naar binnen te gaan of de tuinen te bezoeken. Bij deze tempels of gewoon op straat vinden het hele jaar ook veel festivals plaats, en deze bijwonen is nog een gratis manier om kennis te maken met de Japanse cultuur. En zoals de meeste bestemmingen het goedkoopst (en misschien wel best) te voet verkend worden, is dat voor Japan niet anders. Ga eropuit in een up-and-coming stadswijk, ga op pelgrimstocht of trek meerdere dagen de bergen in. Voor een net zo goedkope middag, maar dan iets ontspannender, strijk je neer in een van de stadsparken met een kleedje en een picknickmand. 

Openingsbeeld: Eloi_Omella / iStock