Handige minigids voor Budgetproof IJsland

Redactie Lonely Planet

Lavavelden, stomende geothermische wateren, Vikingruïnes en razende watervallen… IJsland heeft misschien een dure reputatie, maar veel van de hoogtepunten zijn gratis.

Activiteiten

Wandelen in Snæfellsjökull National Park

Het park omvat het grootste deel van de westelijke punt van schiereiland Snæfellsnes en heeft ijskappen, lavavelden en kustpaden. De gletsjer is beroemd geworden als de setting voor Jules Vernes’ Reis naar het Middelpunt van de aarde. In de zomer zijn er gratis rondleidingen (snaefellsjokull.is; gratis).

Vogels kijken in Flói Nature Reserve

Dit reservaat in het zuiden van IJsland is een belangrijk rivier- en moerasland voor watervogels, die zich hier tussen mei en juli verzamelen voor het broedseizoen. Er is een vogelkijkhut aan een 2 kilometerlange wandelroute door de moerassen van waaruit je onder meer de roodkeelduiker en verschillende eenden en ganzen kunt bewonderen. Om er te komen ga je vanaf het dorp Eyrarbakki richting het noorden, langs Sólvangur (fuglavernd.is; gratis).

Rondleidingen in Reykjavík

Reykjavík biedt twee gratis rondleidingen van juni t/m augustus. Free Walking Tour Reykjavík wordt gerund door studenten die de cultuur en geschiedenis van de stad in duiken op een wandeling van 1,5 uur in het centrum (freewalkingtour. is; 12:00 & 14:00). De Stadsbibliotheek organiseert wandelingen die in het teken staan van IJslands literaire erfenis zien die ervoor zorgde dat UNESO de hoofdstad een City of Literature maakte in 2011 (bokmenntaborgin.is; do 15:00).

Natuurwonderen

Þingvellir

Het op de UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde Þingvellir is IJslands eerste nationale park en kent een lange geschiedenis. Dit is waar de Vikingen in 930 Alþingi oprichtten, nu het oudste parlement van de wereld. Alleen de stenen fundamenten staan nog, maar het ziet er imposant uit: een immense vallei met rivieren en watervallen, slechts 40 kilometer ten oosten van Reykjavík (thingvellir.is; gratis).

Gullfoss

De meest beroemde waterval van IJsland, Gullfoss (gouden vallen), is een spectaculaire dubbele val van 32 meter. Muren van nevel rijzen omhoog en donderen weer neer in een smal ravijn. Op zonnige dagen ontstaan glinsterende regenbogen en in de winter beleef je magische glitterende ijswatervallen. Er is een uitkijkpunt over de waterval en een trap naar de waterkant (Highway 35; gratis).

Op IJsland bevinden zich de enige warme geisers van Europa | Foto: Cn0ra / iStock

Geysir

Dit is het natuurfenomeen waar alle andere geisers naar genoemd zijn (spuiter in Oud-Noors). Ooit spuitte het water maar liefst 80 meter hoog de lucht in. Het sissende geothermische gebied kent nog meer geisers, zoals Strokkur, die ongeveer om de tien minuten uitbarst tot 30 meter hoogte. Er is ook een expositie over geisers, vulkanen en aardbevingen te zien (geysircenter.com; gratis).

Eten en drinken

Sægreifinn

In deze gezellige groene keet aan de haven in Reykjavík serveren ze de  beroemde humarsúpa (kreeftsoep) van de hoofdstad. Je kunt ook kiezen uit allerlei verse visspiezen, waaronder heilbot, tongschar, zalm, kabeljauw en rog (saegreifinn.is; Geirsgata 8; mid mei t/m aug 11.30–23:00, tot 22:00 van sept tot mid mei hoofdgerecht vanaf €10).

Efra Sel boerenmarkt

Het dorp Flúðir, dat aan de Gouden Cirkel-route ligt, staat bekend om zijn geothermische broeikassen. Net buiten het dorp naast de Hvitárholtweg, bij de picknick-tafels bij Kaffi Sel, is een lokale boerenmarkt met groenten, aardbeien, rabarbertaart en brood (kaffisel.is; 10:00–17:00 mid mei mid sept). Vlakbij ligt een warme bron: Gamla Laugin (secretlagoon.is; €21).

Micro Bar

Alcohol is duur in IJsland, dus richt je op de happy hours in de bars in Reykjavík zoals deze brouwerijbar op een nieuwe, flitsende centrale locatie. Biertjes kosten hier €4 tussen 17:00 en 19:00. Ze hebben tien lokale soorten op de tap en de beste selectie van IJslandse bieren in de hoofdstad (facebook.com/MicroBarIceland; Vesturgata 2; 16:00–00:30).

De know-how

Warme bronnen van IJsland

Als je aan IJsland denkt, denk je aan warme bronnen. Velen hebben een toegangsprijs, maar deze wat lastiger te bereiken bronnen zijn gratis. Neem net als de locals van te voren indien mogelijk een douche.

  • Reykjadalur: Deze warme rivier stroomt door een vallei dichtbij het zuidwestelijke dorp  Hveragerði. Koop een kaart bij het VVV-kantoor en volg het gemarkeerde pad van drie km door zwavelvelden.
  • Pollurinn: Net buiten Tálknafjörður, in de regio Westfjords, is een natuurlijke warme bron bekleed met cement die wel 46°C wordt en uitkijkt over een fjord.
  • Seljavallalaug: Om deze vredige warme bron te bereiken moet je de zuidelijke ringweg verlaten bij Route 242, de borden volgen naar Seljavellir, parkeren bij de boerderij, en 15 minuten lopen door een rivierdal.
Blue Lagoon is ook een prachtige warme bron, maar daar hangt wel een prijskaartje aan... | Foto: DieterMeyrl / iStock

Reistips

Vervoer

Met Flybus ben je in ongeveer drie kwartier van Keflavík in de stad (enkeltje vanaf €15; re.is). De autoverhuur is erg prijzig (vanaf €62 per dag; reykjavikcars.com), maar is goedkoper dan binnenlandse vluchten, vooral als je samen reist. Van mid mei tot mid sept gaan er regelmatig bussen naar populaire bestemmingen. Zoek naar de gratis Public Transport op de Iceland-kaart in VVV-kantoren en busstations (straeto.is).

Verblijf

Fossatún ligt bij Borgarnes in West-IJsland, naast een mooie waterval. Er is een pension, een hotel en er zijn houten campinghutjes. En ze hebben een geweldige platencollectie (fossatun.is; Rte 50; campinghutjes vanaf €52, pension vanaf €84).

Aan een rustige, centraal gelegen straat in de hoofdstad ligt Butterfly Guesthouse met zijn opvallende muurschildering. Je vindt er nette, eenvoudige kamers, een gastenkeuken en vriendelijke eigenaren (butterfly.is; Ránargata 8a; from €104).

Efstidalur II is een hotel op een zuivelboerderij met kamers in schattige halfvrijstaande huisjes, een bubbelbad, goed eten en heerlijk ijs gemaakt van eigen melk (efstidalur.is; 801 Bláskógabyggð; from €123).

IJsland stikt van de verhalen. Lees ze, om het land beter te leren kennen

Openingsbeeld: DieterMeyrl / iStock