Gratis in Rome

Redactie Lonely Planet

Het hoeft je geen cent te kosten om in de prachtige hoofdstad van Italië te genieten van de bezienswaardigheden.

Een verrassend aantal van de beroemde bezienswaardigheden is helemaal gratis. In de stad zijn de deuren van de kunstrijke kerken voor iedereen open, om vele hoeken wachten oude architectonische wonderen je op, en het kost niets om door de historische straten, pleinen en parken te dwalen. Om nog maar te zwijgen van de geheime kijkgaten die je kunt vinden en de macabere verkenningstochten waarbij je je portemonnee niet tevoorschijn hoeft te toveren.

We sommen een aantal ervaringen die je niets kosten voor je op. Meer lezen? Het volledige artikel lees je in het aprilnummer van Lonely Planet magazine. Bestel 'm hier!

De geschiedenis

Deze 2.000 jaar oude tempel – nu een kerk – is perfect bewaard gebleven en daarmee misschien wel het best bewaard gebleven monument van Rome. Het Pantheon, gebouwd door Hadrianus op de plek waar in 27 v. Chr. de tempel van Marcus Agrippa stond, staat er sinds ongeveer 125 na Chr. Het is een unieke en spectaculaire ervaring om door de enorme bronzen deuren het Pantheon binnen te gaan en de grootste ongewapende betonnen koepel die ooit is gebouwd te aanschouwen. Een bezoek aan het Pantheon zou op elke Rome-bucketlist moeten staan, al is het maar om eraan herinnerd te worden dat, voordat Rome het katholieke machtscentrum was, de mensen hier andere goden vereerden. De toegang tot het Pantheon is gratis, omdat het nog steeds als een kerk wordt beschouwd. Je doet er goed aan om in de weekenden een tijdslot te reserveren.

De trekpleister

De grootste, rijkste en meest spectaculaire basiliek van de stad werpt een schaduw over alle andere kerken en herinnert je aan waar de macht vandaag de dag ligt. De basiliek is gratis te betreden. Er staat waarschijnlijk een rij voor de adembenemende Sint-Pietersbasiliek van Rome, maar na een bouwproces van 126 jaar is het misschien niet zo erg om even te wachten zodat je het pronkstuk kunt bewonderen. De Sint-Pietersbasiliek huist drie van de meest gevierde meesterwerken van Italië: de Pietà van Michelangelo, zijn torenhoge koepel en Bernini's 29 meter hoge baldakijn boven het pauselijke altaar.

Het plein

Kom vroeg in de ochtend om de drukte voor te zijn, of ’s avonds wanneer de fonteinen – zoals de iconische Vier Stromenfontein van Bernini – verlicht zijn om te genieten van Piazza Navona op zijn verleidelijkst. Of beter nog: kom als het druk is zodat je de straatartiesten en toeristen ziet komen en gaan tot de avond valt.
Piazza Navona was lang een centrum van het lokale leven in Rome en huisde bijna 300 jaar lang de belangrijkste markt van Rome. Nu is er tijdens de feestdagen een kerstmarkt en zijn er het hele jaar door veel activiteiten. Vul je waterfles bij de nasone (grote neus) drinkfontein aan de noordkant van het plein.

De wijk

Dit sfeervolle gebied staat vol met ateliers van ambachtslieden, koosjere bakkerijen en populaire trattoria. De Joodse getto is een van de oudste Joodse wijken in Europa en dateert uit de tweede eeuw voor Christus. Sommige Joodse mensen kwamen als zakengezanten, maar de meesten kwamen als slaven. Zoek terwijl je rondloopt naar een reeks koperen kinderkopjes. Dit zijn gedenkplaten ter nagedachtenis aan de Holocaust-slachtoffers van de stad: op elke gedenkplaat staat een naam, en de datum en bestemming van hun deportatie en overlijden. Ze liggen bij de huizen van de slachtoffers.

Openingsbeeld: Nicola Forenza / iStock