Gratis in Porto

Redactie Lonely Planet

Voor een West-Europese stad is Porto al behoorlijk vriendelijk voor de portemonnee, maar als je weet waar je moet kijken kun je de stad leren kennen voor nog minder; hier zijn onze tips om de Noord-Portugese stad te verkennen voor nada.

Het icoon

Werp één blik op Porto en de glimmende, kleurrijke tegels van de stad zullen direct in het oog springen. Veel historische gebouwen zijn bekleed met deze azulejos, met patroontjes of uitgebreide muurschilderingen, waarvan die laatste als een soort openbaar geschiedkundig archief dienstdoen. Het treinstation São Bento spant de kroon met 20.000 met de hand geschilderde tegels, die gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis weergeven. Ook zijn er enkele traditioneel wit-blauw betegelde kerken: Capela das Almas, Igreja do Carmo en Igreja de Santo Ildefonso. Maar zodra je erop let, zul je ze op elke straathoek tegenkomen.

Het park

De gouden zonsondergang van Porto heeft een grote aantrekkingskracht. Tegen de late middag gaan hordes zonaanbidders op zoek naar een stukje grond langs de rivier om toe te zien hoe de zon langzaam in de dieptes van de Atlantische Oceaan zakt. Pak een Super Bock-biertje, een picknickkleed en een verzameling Portugese kaasjes en volg de locals naar de hellingen van Jardim do Morro; vanaf hier kun je ook het romantische ansichtkaartbeeld van Porto zien.

Doe als de locals en beleef de zonsondergang in Jardim do Morro. Renato Martinho / iStock

De kunst

Straatkunst is intussen in bijna elke stad wel te vinden, maar in Porto heeft het een interessant verhaal. Niet zo lang geleden zat Portugal economisch aan de grond en bestond Porto grotendeels uit vervallen bouwwerken die langzaam door klimplanten werden verzwolgen. Met de slechte baanzekerheid en magere vooruitzichten besloten kunststudenten hun talenten op straat te gebruiken. Hun muurkunst werd zo talrijk dat de overheid een ‘anti-graffiti’-brigade in het leven riep, en een kat- en muisspel volgde. Als je door de straten van Porto loopt kun je wel zien wie er gewonnen heeft.

De markt

Net buiten het centrum van de stad bevindt zich Mercado Municipal de Matosinhos, die zich meer op locals dan op toeristen richt. Hier kun je eindeloos toekijken hoe de alledag in Porto zich voltrekt. De overdekte markt is populair vanwege de vis - toepasselijk gezien de locatie aan zee - maar er is ook fruit en groente. In de straten eromheen wordt de vis van de markt gelijk goed ingezet op rokende straatbarbecues. Op zondag is de markt dicht.

Meer tips lezen? De rest van het artikel verscheen in het maartnummer van 2022 van Lonely Planet magazine. Dit nummer staat in het teken van citytrips naar de leukste Europese steden. Van oude bekenden als Londen en Rome tot onbekende parels. Hoofdredacteur Tjitske neemt je bijvoorbeeld mee naar het Poolse Wrocław, een bruisende stad die weer helemaal is opgekrabbeld na een weerbarstige tijd, en reisjournalist Sabrina Gaudio bezocht Ciutadella waar ze een duik nam in de geschiedenis. 

Openingsbeeld: Traveler116 / iStock