Gratis in Lissabon

Redactie Lonely Planet

Je hebt geen goedgevulde portemonnee nodig om te kunnen genieten van de charme van Lissabon. Leer de hoofdstad van Portugal kosteloos kennen met deze gratis ervaringen. 

Het uitzicht

Ooit was Panorâmico de Monsanto een high-end restaurant voor de sociale elite van Lissabon; tussen de jaren zestig en het einde van de jaren negentig werd meerdere malen – zonder succes – geprobeerd het restaurant weer leven in te blazen, maar het werd uiteindelijk permanent gesloten en aan verval overgelaten. Het semi-clandestiene plekje kreeg in 2017 zijn officiële status als uitzichtpunt, met versterkte beveiliging en openingstijden. Niemand weet wat de toekomst zal brengen voor het gebouw, maar voor nu is het de beste plek om een 360-graden uitzicht over Lissabon te krijgen, helemaal gratis. 

De geschiedenis

De wederopbouw van Lissabon na de aardbeving was zo urgent dat je nauwelijks kunt zien hoe de stad eruitzag voordat hij in de 18de eeuw werd herbouwd met het stadsplan van de Markies van Pombal. Tijdens renovatiewerkzaamheden aan het hoofdkantoor van een bank aan de Rua dos Correeiros begin jaren negentig wonnen bouwvakkers een archeologische hoofdprijs: 2.500 jaar geschiedenis van Lissabon. Een vooraf geboekte gratis rondleiding neemt je mee door elke historische laag, van de Romeinse periode tot het Pombal-tijdperk.

Het park

Het is een oase van broodnodige schaduw in hete zomers en zonovergoten open plekken in de winter: de modernistische tuinen van Fundação Calouste Gulbenkian zijn een plaatselijke favoriet. Hier deel je de omgeving met waggelende eenden die op weg zijn naar de vijver of neem je een boek mee naar het amfitheater in de buitenlucht. Maak ook kennis met het concept achter het project van de drie routes ontworpen door een van de landschapsarchitecten van de tuinen, Gonçalo Ribeiro Telles.

De iconische trams van Lissabon dienen vaak als canvas voor graffitikunst. Eric Reitsma/iStock

De kunst

Trotseer op de Calçada da Glória de steile klim heuvelopwaarts om de Galeria de Arte Urbana in Lissabon te bezoeken. Het is de aangewezen plek voor kunst: op de zeven panelen is plaats voor vooraf goedgekeurde projecten van opkomende en gevestigde straatartiesten. Als je de nieuwste stukken hebt bewonderd, houd je camera dan in de aanslag om een plaatje te schieten van een ​​van de meest iconische mosterdgele trams van Lissabon: Ascensor da Glória. De tram zelf is vaak ook een canvas voor graffitikunst.

De markt

Een trip naar Feira da Ladra brengt je naar de langstlopende vlooienmarkt van Lissabon, waar het een mix is van koopjesjagen en mensen kijken. Elke dinsdag en zaterdag wordt alles verkocht wat je maar kunt bedenken; je weet nooit welke schatten je op een oud laken op de stoep kunt vinden.

De architectuur

Op het voormalige terrein van Expo 1998, aan de oostkant van de stad, ligt nu het Parque das Nações (Park der Naties), een stadspark waar je een handjevol hedendaagse architectuur kunt bewonderen. Van Gare do Oriente van Santiago Calatrava tot Pavilhão de Portugal van Álvaro Siza Vieira: het park is een geweldige bezienswaardigheid voor architectuurliefhebbers. Er zijn tal van tuinen en wandelpaden langs de rivier zodat je de Taag en de op één na langste brug van Europa, de Ponte Vasco da Gama, kunt bewonderen.

Openingsbeeld: Sean Pavone Photo/iStock