Gratis in Glasgow

Redactie Lonely Planet

Je hebt geen goedgevulde portemonnee nodig om te genieten van de charme van Glasgow. Leer de Schotse cultuurstad kosteloos kennen met deze gratis ervaringen.

Trekpleister

Het is een van de mooiste middeleeuwse gebouwen van het land: de Kathedraal van Glasgow, de enige kathedraal op het Schotse vasteland die de Reformatie in 1560 heeft overleefd. De aangrenzende necropolis huist ongeveer 50.000 graven en 3.500 tombes, en biedt door de ligging op een heuveltop een uniek uitzicht over de stad.

Museum

De gratis toegankelijke Gallery of Modern Art huist kunstwerken van zowel lokale als internationale artiesten. Je wordt begroet door een beeld van de Hertog van Wellington, die nooit zonder een pylon op zijn hoofd te zien is. Het is een icoon geworden dat inmiddels bijna net zo bekend is als de
galerij zelf.

Park

Een oase van rust midden in de stad: Kelvingrove Park is het bekendste stukje groen van Glasgow. In het park is het hele jaar door een ruwe schoonheidte zien, omringd door Kelvingrove Art Gallery and Museum, de Universiteit van Glasgow en even verderop de levendige sfeer van West End. Het park zit vol ondeugende eekhoorns en honden die er met hun baasjes op uit zijn, en je kunt er uitstekend picknicken.

Geschiedenis

Voor een interactieve geschiedenisles over de stad en de inwoners kun je naar het People’s Palace. In dit indrukwekkende 19de-eeuwse gebouw vind je honderden schilderijen, prints en foto’s die het leven in Glasgow van 1750 tot nu uitbeelden.

Wandeling

In de afgelopen jaren verschijnen er in de stad steeds meer muurschilderingen, gemaakt door lokale én internationale straatkunstenaars. Het City Centre Mural Trail, een wandelroute zonder gids, neemt je mee langs 25 van die werken. Op de website van de wandelroute vind je een handige kaart waarmee je de muurschilderingen eenvoudig kunt vinden.

Openingsbeeld: Atosan/Shutterstock