Gratis in Dubrovnik

Redactie Lonely Planet

Een bezoek aan Dubrovnik is niet altijd een pretje voor je portemonnee. Maar als je eenmaal weet hoe het moet, kun je genieten van deze stad met zijn ongeëvenaarde elegantie, weelderige natuur, azuurblauwe zee en ontspannen leven zonder ook maar een cent uit te geven. Dit zijn de beste dingen die je gratis kunt in Dubrovnik. 

De oude binnenstad van Dubrovnik

De oude stad van Dubrovnik – die aanvoelt als een openluchtmuseum en is omheind door twee ophaalbruggen – zou prima een toegangsprijs kunnen vragen. Maar dat is niet het geval: ondanks de theatrale uitstraling is dit een bewoonde buurt. Met op de achtergrond de middeleeuwse, renaissance-en barokarchitectuur, waar elk plein een podium wordt en elk uitzicht een ansichtkaart, kabbelt het dagelijkse leven voort. Uren verstrijken ongemerkt terwijl je je een weg baant door het doolhof van pittoreske stenen steegjes en steile trappen, bewonderenswaardige kapellen, kerken, en hier en daar een tuin. Mensen kijken kan goed vanaf de trappen van de St. Blaisekerk, en vergeet niet te genieten op een bankje in de winderige haven, zwemmers in Porporela te spotten en jezelf de tijd te gunnen om het kloppende hart van Dubrovnik te ervaren.

Filmlocaties van Game of Thrones

Ondanks de tirannie van Cersei en het vuur van Drogon staat de oude stad van Dubrovnik, de set van King's Landing, nog steeds overeind. Als je net voor de elegante klokkentoren in de hoofdstraat rechtsaf slaat kom je uit bij de jezuïetentrappen en de Od Margarite-straat, en rechtdoor vind je de Od Dominika-straat – allemaal locaties van de beruchte Walk of Shame-scène. Geef niet toe aan de verleiding om de scène waarheidsgetrouw na te spelen want openbare naaktheid is niet gratis. In Pile, beneden bij het water, bewonder je het Blackwater Bay van de show en kun je daar staan waar Jon Snow theatraal afscheid nam van de Starks. Ver daarboven kom je bij de Red Keep, in werkelijkheid Fort Lovrijenac, waar je wél een toegangsprijs betaalt (hoewel het gratis is als je een kaartje voor de stadsmuren koopt). Op een paar minuten afstand vind je de locatie van de bloedige Paarse Bruiloft: het serene Gradac Park, een koele, rustige plek om te ontsnappen aan de drukte van de oude stad.

Way of the Cross-pad & Petka-heuvels

Langs de buitenrand van Dubrovnik bieden de groene heuvels de uitgesproken kans om van de natuur te genieten zonder de stad te verlaten. Voor de beste uitzichten wandel je over het Way of the Cross-pad naar de top van de Srđ-heuvel en geniet je vanaf een uitkijkpunt op 413 meter hoogte van de terracotta daken van de oude stad die onder je zijn uitgespreid. Aan de andere kant van de stad leiden de wandelpaden op de Petka-heuvels je door de koele schaduw van mediterrane bossen naar een prachtig uitzicht op de kleine Grebeni-rotsen en de mystieke Elafiti-eilanden. Timing is echter alles, dus vermijd de hoge zon en bereid je goed voor met water, zonnebrandcrème, snacks, een hoed en natuurlijk een camera.

De straten van Dubrovnik zijn meestal niet zo verlaten. OGPhoto / iStock.

Maria-Hemelvaartkathedraal en andere kerken

Kerken in Dubrovnik tonen kunst van zowel lokale kunstenaars als internationale meesters. In de kathedraal bewonder je boven het hoofdaltaar de Hemelvaart van Maria, een 16e-eeuws veelluik van Titiaan. Prachtige illusionistische fresco’s vullen in de barokke St. Ignatius van Loyola-kerk de hoofdapsis. Kijk omhoog in de kerk van de beschermheilige van Dubrovnik, Blaise, en aanschouw de kleurrijke glas-in-loodramen van Ivo Dulčić, de geliefde zoon van de stad.

Groene Zee Safaritochten

Het is moeilijk te geloven dat je gratis een dagtocht naar de eilanden rond Dubrovnik kunt maken, maar met de lokale NGO Green Sea Safari draag je bij door hen te helpen afgelegen stukken van de kust op te ruimen. Na ongeveer een uur werken, pluk je de vruchten: zwem in kristalhelder water, ga eilandhoppen, neem een duik in de grotten en meer. Hoewel de NGO afhankelijk is van donaties, zijn deze niet verplicht.

Stranden

De stranden rond Dubrovnik zijn bijna niet te privatiseren, dus zelfs de meest populaire stranden – zoals Banje of Sveti Jakov – hebben genoeg ruimte voor strandgangers die liever een handdoek neerleggen dan een ligstoel huren. Om te zonnebaden zoals de lokale bevolking dat doet ga je naar het ruige Danče of het schilderachtige Šulić, en voor adrenaline duik je van de rotsen op Buža. Ga naar de baai van Lapad met zijn kiezelstranden en dramatische zonsondergangen om tijd door te brengen met de familie.

Openingsbeeld: Dreamer4787 / iStock