Gratis in Buenos Aires

Redactie Lonely Planet

Je hebt geen goedgevulde portemonnee nodig om te kunnen genieten van de charme van Buenos Aires. Leer de hoofdstad van Argentinië kosteloos kennen met deze gratis ervaringen. 

De bezienswaardigheid

De omvangrijke mausolea en het afbrokkelende metselwerk van de historische begraafplaats van Recoleta strekken zich zo ver uit dat je er bijna zou kunnen verdwalen. De plek is vooral bekend als de laatste rustplaats van Eva Peron, maar je vindt er ook de mausolea van verschillende voormalige presidenten en andere leden van de elite.

De ontspanning

Deze boekwinkel in een oud theater is een heus monument voor het geschreven woord. De Grand Splendid werd voor het eerst geopend in 1919 en El Ateneo heeft de weelderige fresco's en versieringen van het theater zorgvuldig bewaard. De loges zijn omgebouwd tot leeskamertjes waar je lekker kunt wegkruipen met een boek. Er is zelfs een café op het podium, verscholen achter de pluche fluwelen gordijnen.

De Floralis genérica, ontworpen door Argentijnse architect Eduardo Catalano. brainsil/GettyImages

De kunst 

De Floralis genérica omschrijven als een massieve metalen bloem zou hetzelfde zijn als de Eiffeltoren een grote metalen structuur noemen. Deze dynamische sculptuur van aluminium en roestvrij staal, ontworpen door de Argentijnse architect Eduardo Catalano als een eerbetoon aan bloemen, is uitgerust met speciale daglichtsensoren die hem openen en sluiten.

Het natuurgebied

Ontsnap aan de stad in het Ecologisch Reservaat Costanera Sur, een enorm natuurgebied aan de oever van de Río de la Plata (Zilverrivier). Houd vooral je ogen open zodat je de beverratten in het meer op weg naar binnen niet mist. Binnen fladderen kleine groene papegaaien over de paden. Het reservaat sluit als het slecht weer is, dus kijk voor vertrek even op de Facebookpagina van het reservaat.

El Ateneo is een boekwinkel gevestigd in een oud theater. Atosan/Shutterstock

De geschiedenis

Het oude stadhuis van Buenos Aires, Cabildo, is nu een fascinerend museum over de geschiedenis van de stad en de onafhankelijkheidsstrijd van Argentinië. Er zijn rondleidingen beschikbaar in het Spaans en Engels. De Cabildo kijkt recht uit op het Plaza de Mayo (Meiplein), dus vergeet niet het plein over te steken om het presidentiële paleis, het Casa Rosada (Roze Huis) te bewonderen.

De markt

Langs de kinderkopjes en achter de sierlijke oude gevels van San Telmo bevinden zich nu talloze hippe bars, designerwinkels en antiekzaakjes, maar de markt is het hoogtepunt. Deze handwerkmarkt vindt elke zondag plaats en vult de stoepen van Defensa met mensen, helemaal tot aan Plaza de Mayo. Het is een complete beleving, met levende standbeelden en een eindeloze variëteit in streetfoodverkopers. Ga laat in de middag, wanneer de percussiebands beginnen te spelen.

Openingsbeeld: Guadelupe Polito/Shutterstock