Goedkoop genieten op Santorini

Redactie Lonely Planet

Santorini is erg populair onder beroemdheden en koninklijke persoonlijkheden en het Griekse eiland wordt daarom vaak geassocieerd met luxe. Maar ook met wat minder budget kun je prima vertoeven op een van de meeste idyllische en adembenemende eilanden van de Cycladen. Laat je inspireren door deze activiteiten waarvoor je niet diep in de buidel hoeft te tasten.

Wandel van Fira naar Oia

Trek een middag uit om van de tweede stad van het eiland, Fira, naar de hoofdstad Oia, gelegen op het noordelijkste puntje van Santorini, te wandelen. De tocht van tweeënhalf uur naar Oia brengt je over de kliffen en beloont je met prachtige uitzichten over de vulkaan Caldera en de zee. 

Als je er een dagje Oia van wilt maken, vertrek dan voor 10 uur ’s morgens en je bent precies op tijd om aan te schuiven voor een welverdiende lunch. Voor iconische panoramische uitzichten over Oia, begin je wandeling dan rond 17.30 uur en loop de stad binnen op het moment dat de zon in de zee begint te zakken en de lucht feloranje oplicht. 

Oia en Ammoudi zijn omringd door steile, vulkanische rotsformaties. SHansche/iStock

Breng de dag door bij Órmos Ammoúdi

In het noordwestelijke puntje van Oia bevindt zich de levendige haven van de Baai van Ammoudi. Om er te komen, daal je de 278 treden van de bloedrode Caldera-klif af van het nabijgelegen Venetiaanse kasteel naar de haven. Echte avonturiers lopen verder de baai in naar de aangewezen plek om een sprong van de kliffen in het diepe te wagen. 

Als je ’s morgens vroeg komt, kun je misschien nog net de lokale vissers met hun vangst van de dag binnen zien varen. Een dagje duiken, zwemmen en sightseeing sluit je goed af met een heerlijke maaltijd bestaande uit een frisse salade en vers gevangen vis. 

Ga op een self-guided wijntour

Wijnliefhebbers die graag de bloeiende wijnscene van Griekenland ontdekken, kunnen geld besparen op een gids door zichzelf rond te leiden langs een wijnmakerij. Je regelt gemakkelijk zelf een tour en het mooie is dat je op je eigen tempo kunt struinen voor een fractie van de prijs. Ga voor een betaalbare proeverij naar Santo Winery, waar je voor €12 per persoon een rondleiding krijgt van 20 minuten en twee wijnen proeft. 

Openingsbeeld: Ihor_Tailwind/iStock