Budgetgids voor kleurrijk Colombia

Redactie Lonely Planet

Colombia staat al bekend als een van de goedkoopste bestemmingen in Zuid-Amerika, maar met deze budgettips krijg je nog meer waar voor je geld. 

Het land zit tjokvol met spectaculaire landschappen, ongerepte natuur in de Andes en zonovergoten stranden waar je natuurlijk optimaal van wilt genieten. Met lunchmenu’s voor een prikkie en goedkope pola (bier) hoef je geen honger te lijden en hostels zijn er overvloedig en goedkoop. Toch zijn er zaken om op te besparen, zodat je het beste uit je reis haalt voor zo weinig mogelijk. Lees hier onze tips.

Neem de nachtbus

Zoals in de meeste Zuid-Amerikaanse landen zijn de afstanden in Colombia enorm en bussen de goedkoopste manier om tussen steden te reizen. Je kunt nog meer geld besparen als je ’s nachts in plaats van overdag reist. Kaartjes zijn vaak goedkoper en je spaart een overnachting uit. Houd er wel rekening mee dat het misschien niet de meest comfortabele nacht van je reis wordt, want de wegen zijn hobbelig en je medereizigers mogelijk luid, dus neem in ieder geval oordopjes mee. 

Leer Spaans om vluchten te boeken

Voor bestemmingen die met de bus lastig te bereiken zijn, kun je soms beter een vlucht boeken. Er zijn veel budgetluchtvaartmaatschappijen in Colombia waardoor het verschil in prijs met de bus soms minimaal is. Maar laat je niet misleiden door prijzen op verzamelwebsites zoals Wingo en Viva Air – getoonde prijzen zijn vaak zonder bagage en als je iets wilt meenemen betaal je soms het dubbele. Kijk in plaats daarvan op de websites van de verschillende aanbieders zelf. Ga hiervoor naar de Spaanstalige versie van de webpagina, op de Engelstalige website betaal je vaak een stuk meer. Kom je er niet uit in het Spaans, laat de pagina dan vertalen door je browser. 

Streetfoodverkoper in de straten van Bogota. jon chica parada / iStock

Ga buiten het hoogseizoen

Colombia is vaak warm en droog in december en januari, maar dit is ook de drukste maand voor (binnenlands) toerisme en dus betaal je meer voor accommodatie en transport. Voor betere prijzen maar nog steeds goed weer reis je het beste in november, februari en maart. 

Maak afspraken over taxitarieven

Taxi’s rijden in Colombia in principe op de meter, maar toch worden de prijzen wel eens verhoogd als de passagier toerist is. Vraag vooraf wat de rit ongeveer gaat kosten om onaangename verrassingen te voorkomen. Een Uber is in tegenstelling tot in Europa vaak iets duurder dan een gewone taxi, maar omdat je vooraf een prijs afspreekt weet je wel zeker dat je niet wordt opgelicht. 

Ga op zoek naar de beste lunchdeals

In heel Colombia vind je cafés die een menú del día (of ejecutivo) aanbieden. Vaak kun je hier al voor vanaf €2 je buik rond eten aan een traditioneel Colombiaans maaltje. De lunch van de dag bestaat vaak uit een salade of soep, een hoofdgerecht bestaande uit rijst, bakbananen en vlees en een vers sapje. De beste plekken worden prijsgegeven door de Colombianen zelf, die zitten namelijk tussen 12.00 en 14.00 vol met locals.

Openingsbeeld: ribeirorocha / iStock