Brussel op budget

Redactie Lonely Planet

Brussel mag dan als hoofdstad van de Europese Unie wel duur ogen met al zijn diplomaten, ook reizigers met een kleiner budget kunnen zich hier prima vermaken. 

Wandel langs de Striproute

Brussel heeft zichzelf uitgeroepen tot de stripboekhoofdstad van de wereld. Nergens anders vind je zoveel stripboekenwinkels als in deze stad en enkele van de bekendste stripfiguren, zoals Kuifje en de Smurfen vinden hun oorsprong in België. 

Hoewel Brussel het Belgisch Stripmuseum huisvest hoef je niet binnen te blijven om strips te bewonderen. Tientallen grote muurschilderingen in de stad verbeelden komische stripverhalen: Sint-Pieter die cannabisplanten water geeft, naakte mannen die gehurkt op daken zitten, een besnorde Asterix en zijn compagnons die een Romeins fort bestormen. Sla de musea lekker over; deze striproute is een van de beste gratis tours door Brussel. 

Bewonder de verlichte stad vanaf de Kunstberg

Een prachtig uitzicht over Brussel bewonder je vanaf de Kunstberg en dit is niet voor niets een van de beroemdste: er kan weinig op tegen de perfect aangelegde tuinen die mooi afsteken tegen de koninklijke daken van de Grote Markt. Beklim net voor de zon begint onder te gaan de trappen naar de top van de heuvel en houd vervolgens je ogen gericht op de skyline zodat je het magische moment wanneer de Grote Markt voor het eerst weer oplicht niet mist. 

Uitzicht vanaf de Kunstberg. Leonid Andronov/iStock

Wandel door het Zoniënwoud

Brussel is een echte stad met veel levendigheid, maar je staat ook zo in de rust van het uitgestrekte Zoniënwoud. Kilometers wandel-, fiets- en ruiterpaden slingeren door het oude beukenbos, en daarmee is er meer dan genoeg om zelfs de snelste wandelaars uren zoet te houden. Start bijvoorbeeld bij het Tournay-Solvaypark. Het romantische park bij het station van Bosvoorde is niet heel gemakkelijk te vinden, maar de kasteelruïnes en interessante beeldhouwwerken zijn de extra moeite zeker waard. 

Ontdek de gangen van het Justitiepaleis

Ooit het grootste gebouw ter wereld, en tegenwoordig een inspiratiebron voor vele grappen: het Justitiepaleis staat namelijk al tientallen jaren in de steigers en het gerucht gaat dat het komt doordat iemand de blauwdrukken is kwijtgeraakt. Er zijn maar weinig toeristen die verder kijken dan de steigers, terwijl hieronder juist de indrukwekkende neoklassieke architectuur te bewonderen valt. Sommige ruimten zijn gesloten voor gerechtelijke procedures, maar je kunt hier voor niets een tijdje rondzwerven door de imposante hallen. 

Openingsbeeld: Roman Babakin/iStock