De drie mooiste routes door Thailand

Redactie Lonely Planet

Een van de beste dingen aan rondreizen in Thailand is de reis zelf. Rondkijken en observeren terwijl je van A naar B gaat met de trein, bus of misschien zelfs de motor.

Elk van deze avonturen zit tjokvol mogelijkheden om te stoppen bij lokale straatverkopers en eetstalletjes langs de weg en om reistips uit te wisselen met medereizigers. Vergeet niet te blijven lachen tijdens oncomfortabele ritten en onverwachte vertraging, want als je de lol ervan in blijft zien wordt de transport een onvergetelijk onderdeel van de reis. Dit zijn drie geweldige reizen door Thailand die je nooit meer zult vergeten.

En tunnel van bladeren op de Mahachai Shortline. Foto: bangkok/iStock

Mahachai Shortline

De Mahachailijn tussen het Wong Wian Yai-station in Thonburi in het westen van Bangkok en de havens van Samut Songkhram en Samut Sakhon staat los van het treinnetwerk in de rest van het land. Ooit werd dit spoor aangelegd om eten en andere waren van de havens naar de markten van Bangkok te vervoeren. De trein rijdt nog steeds en vervoert nu naast levensmiddelen ook mensen van en naar Bangkok.

Terwijl je tussen de locals op een van de simpele zitjes zit, met een fris briesje in je gezicht dankzij de open ramen, zie je de kanalen van de suburbs van Bangkok en de zoutpannen van de Golf van Thailand voorbijrazen. Deze reis geeft je een inkijkje in de bedrijvigheid van het dagelijks leven van de Thaise bevolking.

De Mae Sa-watervallen in Nationaal Park Doi Suthep-Pui. Foto: Korkusung/iStock

Mae Sa-Samoeng

Mae Sa-Samoeng is een loop van 100 kilometer die als een soort achtbaan door bergachtige gebieden en dichte bossen klimt, daalt en draait. Deze route kun je in principe in een dag afleggen met de auto, motor of scooter vanuit Chiang Mai in het noorden van Thailand. Het overweldigende berglandschap maakt de reis absoluut de highlight van je trip, hoewel er ook genoeg stops zijn onderweg die de moeite waard zijn.

Rijd vanaf Chiang Mai richting het noorden op Route 107, naar Mae Rim. Ga dan westwaards op Route 1096. Hier volgt de weg de rivier Mae Sa en wordt hij wat hobbeliger. Onderweg kom je langs de Nam Tok Mae Sa-watervallen in Nationaal Park Doi Suthep-Pui, een pittoresk stukje dat populair is onder locals voor een verfrissende duik.

Nadat je bent opgefrist in de watervallen, rijd je door naar de Queen Sirikit botanische tuinen, de eerste botanische tuinen van Thailand. Vanaf hier klimt de weg omhoog naar de velden van de Mae Savallei. Het verste punt aan de weg is het dorp Samoeng. Vanaf hier volg je Route 1269 terug naar Chiang Mai.

De Wat Somdejtempel in Sangkhlaburi. Foto: blanscape/iStock

Van Kanchanaburi naar Sangkhlaburi

De busrit van Kanchanaburi naar Sangkhlaburi is bekend geworden door de roman en later de film The Bridge over River Kwai. In Kanchanaburi herinneren de WOII-monumenten en -musea de dwangarbeiders en gevangenen die gedwongen werden om een treinrails aan te leggen naar Myanmar tijdens de Japanse bezetting.

Kanchanaburi ligt zo'n 130 kilometer bij Bangkok vandaan en is de toegangspoort naar Thailands wilde westen. De busrit van 200 kilometer naar het slaperige stadje Sangkhlaburi in de buurt van de grens met Myanmar beloont je met spectaculaire uitzichten. Tijdens de vijf tot zes uur durende rit kom je langs grillige groene bergen van kalksteen bossen met teakbomen.

Van Thong Pha Phum naar Sangkhlaburi wordt de weg nogal hobbelig (pas op voor wagenziekte!), maar dit is ook het mooiste stuk. Als je de rit hebt overleefd, wordt je beloond met een prachtig uitzicht op het Khao Laemreservoir. 

Openingsbeeld: boykpc/iStock