5 onmisbare plekken voor je eerste bezoek aan Costa Rica

Redactie Lonely Planet

Droom je van een reis naar Costa Rica, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Er is genoeg te doen voor meerdere bezoeken – van hiken op vulkanen tot bijzondere dieren spotten – maar voor een eerste trip kom je met deze tips al een heel eind.

Volcán Arenal

Sinds 2010 zijn er geen regelmatige uitbarstingen meer, maar Arenal blijft een imposante attractie. De perfecte conische vorm rijst scherp op boven de omgevende bossen en vormt een indrukwekkende achtergrond voor nabijgelegen dorpjes als La Fortuna en El Castillo. Het nationale park biedt een aantal uitstekende wandeltochten en het gebied zit vol warmwaterbronnen die zeker een bezoek waard zijn.

Een hangbrug in een nevelwoud bij Monteverde in Costa Rica | Foto: faracowski / iStock

Monteverde en Santa Elena

Deze buurstadjes liggen aan de rand van iconische nevelwouden, zijn de bakermat van het ecotoerisme in Costa Rica. Vanuit hier kun je wandelen op grote hoogtes, op zoek gaan naar de zeldzame kleurrijke quetzal en langs de Continental Divide lopen.

Valle Central

Het piepkleine dorpje Turrialba in de Valle Central lijkt misschien niet veel op een kaart, maar in de omgeving vind je misschien wel de meest intense raftmogelijkheden in heel Midden-Amerika. Als je een serieuze adrenaline rush zoekt, dan moet je hier zeker een dagje komen peddelen. Drink je liever een goeie kop koffie, ga dan naar Café Britt Finca in Barva, waar je Costa Ricaanse koffie van topkwaliteit drinkt, rechtstreeks van de bron.

Zacht zand en tropische blauwe wateren in Parque Nacional Manuel Antonio | Foto: swissmediavision / iStock

Parque Nacional Manuel Antonio

Een van de beroemdste nationale parken van het land, Manuel Antonio, is het Costa Rica zoals je het in je dromen ziet. Hier kan je allerlei soorten aapjes door het bladerdak zien slingeren terwijl je kuiert langs de met palmbomen omzoomde kustlijn.

Montezuma

Montezuma is een eeuwig ontspannen stranddorp met een hippiesfeer, helemaal in het puntje van het schiereiland Nicoya. Het is zo’n plek waar je veel moeite voor doet om te komen, maar als je er bent vervliegt direct elk plan om er ooit weer te vertrekken. Hier draaien de dagen om een vredig ritme van zee, zon, zand en slaap. Als dit je eerste stop is kan je beter de rest van je plannen schrappen voor je volgende bezoek aan Costa Rica…

Openingsbeeld: Esdelval / iStock