Welkom in Seoul


Flitsende mode en technologie gaan hand in hand met diepgewortelde tradities: Seoul is een stad van tegenstellingen. Deze dynamische stad herbergt een mengelmoes van tempels, paleizen, ultramodern design en bergpaden, allemaal met een dreunende K-Popbeat op de achtergrond.

De stad die nooit slaapt

Wat je ook zoekt, in Seoul kan je het vinden, ongeacht het tijdstip. Een bezoek aan een tempel in de vroege ochtend leidt tot de bezichtiging van een paleis, gevolgd door een kopje thee in Buckchon en een flitsbezoek aan de vele galerijen in Samcheong-dong. Verfris jezelf met een glas Soju (een wodka-achtig drankje) en street-food alvorens te gaan winkelen in de levendige nachtmarkten van Dongdaemun of Namdaemun, uit te gaan in Hongdae of Itaewon, of online games te spelen in een PC bang. Sluit de dag in stijl af met een stomend bezoek aan de jjimjil-bang (sauna en spa). Voor je het weet gaat de zon alweer op.

Historische fragmenten

Geniet van het uitzicht over deze uitgestrekte metropool vanaf een van de vier bergen die de stad beschermen en laat je doordringen van de krachtige pungsu-jiri (feng shui) die de stad sinds het begin der tijden koestert. De geschiedenis is voelbaar aanwezig in deze stad, “the Miracle on the Han”, die iets meer dan 60 jaar geleden als een feniks uit de as van de Koreaanse oorlog herrees. Hoewel de stad synoniem is met vooruitgang, zal je ook oog in oog komen te staan met fascinerende flarden uit het verleden op tal van plekken die op de Werelderfgoedlijst staan, zoals de Jongmyo-tombes, de steegjes tussen de sierlijke hanok (traditionele houten huisjes) in Bukchon en de adembenemende stadsmuren.

Design

De laatste tien jaar is Seoul erin geslaagd haar rauwe, industriële karakter te verruilen voor een aantrekkelijke stedelijke mix van parkjes, cultuur en design. Glas, beton en staal nemen natuurlijke vormen aan op het spectaculaire Dongdaemum Design Plaza & Park en het nieuwe stadhuis. De populariteit van de prachtig aangelegde parken langs de Cheong-gye-beek en de Han Gang heeft geleid tot meer groen en fietsroutes. Waan je een Seouler en ga shoppen in de stijlvolle boetieks en doe een drankje in een van de coole cafés en gezellige bars.

Achter de muren

Het openbaar vervoer is uitmuntend dus niets houdt je tegen om buiten de stadsgrenzen op verkenning te gaan. De geduchte Demilitarized Zone (DMZ) die Zuid- en Noord-Korea scheidt, is een populaire attractie die zeker een bezoekje waard is. Niet ver daar vandaan ligt het charmante kunst-en-cultuurdorpje Heyri. In het westen ligt Incheon, een fascinerende havenplaats die eind 19e eeuw haar poorten opende voor de moderne wereld. In het zuiden ligt Suwon, waar talloze vestingwerken te vinden zijn die op de Werelderfgoedlijst pronken.

Openingsbeeld: Vincent_St_Thomas / iStock