Welkom in Hanoi


Achtervolgd door een akelige geschiedenis rent Hanoi richting de toekomst, onder het luide getoeter van scooters en de heerlijke geuren van het vele streetfood.

De hoofdstad van Vietnam doet er alles aan om de achterstand in te halen, die ze hebben opgelopen door de verwoestingen van de oorlog en door de regering die nog tot de jaren 90 trachtte het land voor de buitenwereld af te sluiten. Scooters scheuren kriskras en al claxonnerend door de straten en overal zijn overblijfselen te vinden uit de periodes van de Franse en Chinese bezetting – een eerste indruk van de veerkrachtige, ambitieuze en trotse Hanoianen.

Voorbij de stroom van namaakspullen en hun handelaren ontdek je al snel de ziel van de authentieke straten van de Oude Wijk. Handelaren met meer oorspronkelijke waar proberen hun goederen te slijten, terwijl de stedelingen zich ’s ochtends te goed doen aan noedels, t’ai chi beoefenen langs de oevers van het Hoan Kiem-meer of een potje schaak spelen met bebaarde opaatjes.

Dineer als een koning op elke straathoek, keur waren op de markt, ontdek de ontluikende kunstscene en slaap als een roos in een zacht geprijsd bed. Ontmoet mensen, duik in het verleden en aanschouw het ontwaken van het moderne Hanoi.

Openingsbeeld: trocphunc / iStock