Welkom in Bangkok


Same same, but different. Deze T-shirtfilosofie in het Thailish vat Bangkok samen, een stad waar het vertrouwde en het exotische botsen als de smaken op een bord pad thai.

Contrasten

Het zijn de tegenstellingen die de City of Angels zijn rijke, veelzijdige persoonlijkheid geven. Megawinkelcentra met blazende airco staan zij aan zij met 200 jaar oude dorpshuizen, boeddhistische tempels met gouden torens delen de openbare ruimte met neonverlichte schunnige plekjes, langzaam rijdend verkeer wordt omzeild door long-tail boten die varen over de koninklijke rivier en vanuit restaurants bovenin wolkenkrabbers wordt neergekeken op straatjes met voedselkarren. Terwijl Bangkok racet naar de toekomst, blijven deze tegenstellingen de stad voorzien van zijn unieke en steeds veranderende “Thaisheid”.

Volledig voedselaanbod

Je pas écht Thais eten gehad wanneer je op een straat in Bangkok gegeten hebt, noedels vermengd met je zweet, temidden van een wolk van uitlaatgassen. Het kan een intense combinatie zijn: de fundamentele smaken - kruidig, zuur, zoet en zout – zijn niet bepaald vlees en aardappelen. Maar voor avontuurlijke foodies die geen wit tafelkleed nodig hebben is er waarschijnlijk geen betere culinaire bestemming in de wereld. Met immigratie worden elke regionale Thaise en internationale keuken naar de hoofdstad gebracht, wat het echt een gevarieerde ervaring maakt.

Stedelijke verkenning

Doordat een groot deel van het dagelijks leven zich afspeelt op straat, zijn er maar weinig steden waar verkenning zo rijkelijk wordt beloond als in Bangkok. Eindig een lange boottocht met een bezoek aan een verborgen markt. Een wandeling buiten Banglamphu’s gebaande paden kan leiden tot een gesprek met een monnik. Verdwaal in de kleine straatjes van Chinatown en struikel op een live uitvoering van Chinese opera. Ga later op de avond met de BTS (Skytrain) naar Sukhumvit, waar het lokale nachtleven een verfijnde en dynamische stad onthult.

Leuke mensen

De taalbarrière kan enorm lijken, maar het heeft er nog nooit voor gezorgd dat iemand het niet goed met de Thaise mensen kon vinden. Het culturele fundament van de hoofdstad is zichtbaar in vrijwel alle facetten van het dagelijks leven en goed merkbaar door het gevoel van sà·nùk (plezier) bij de lokale bevolking. Alles wat in Bangkok de moeite waard is zou een element van sà·nùk moeten hebben. Eten bestellen, geld wisselen en afdingen op markten zal vaak leiden tot een gevoel van speelsheid – misschien wat geflirt – en een lach. Het is een taal die geen woorden nodig heeft en makkelijk te leren is.

Openingsbeeld: PhotoBylove / iStock