Welkom in Taipei


Taipei is een pittig klein stadje wiens schoonheid ligt in de combinatie van Chinese cultuur met curieuze mix van Japanse, Zuid-Aziatische en Amerikaanse invloeden.

Historische reis

In vele opzichten is deze 300 jaar oude stad net een levend museum. In de taoïstische tempels zoemen hoopvolle gebeden, de houten herenhuizen uit de Japanse oudheid knisperen en kraken onder de voeten van bezoekers en de gestolen schatten in het National Palace Museum zijn maar liefst 5.000 jaar oud. Van koopmansvilla’s tot militaire barakken zijn hersteld, gerenoveerd en dienen nu als musea of winkelruimtes. Van de erfstukken van een theekoopman tot de herinneringen op een begraafplaats voor de slachtoffers van de Witte Terreur: Taipei is bijzonder trots op en hecht enorme waarde aan zijn historische verleden – zowel de overwinningen als de tragedies.

Enthousiasme over eten

Het is in Taipei zó populair om uit eten te gaan, dat veel appartementen niet eens een keuken hebben. Het eten is er dan ook goedkoop, gemakkelijk en verrukkelijk. Uit eten gaan is zelfs de beste manier om de Taiwanees te leren kennen. Bij een avondje vette vingerhapjes proeven in de nachtelijke markten of het delen van een Chinees gerecht bij een Taiwanese rèchǎo (frituur)zaak is een belangrijk element dan ook: plezier. Ja, dat telt ook voor het proberen van die minder welriekende tofu. Terwijl je dat probeert, neem er dan ook zo’n lekker Taiwanees biertje bij!

De mens voorop

Wanneer je de vele zwartgeblakerde trappenhuizen en talloze winkelgevels ziet, zou je denken dat de stad haastig bijeengeraapt is. Maar kijk nog eens goed. Er is namelijk veel tijd en moeite in gestoken om het een leefbare stad voor de bewoners te maken: het openbaar vervoer verbindt alles binnen de stad op een goedkope en snelle manier; je hoeft nooit ver te lopen voor een park met een veelvoud aan bankjes, afdakjes en bloemen; je kunt overal goede (soms zelfs geweldige) koffie vinden; de MRT (Mass Rapid Transit) biedt mensen gratis paraplu’s aan voor de druilerige dagen en er is altijd een schoon en gratis openbaar toilet in de buurt.

Vreemd en Verwonderlijk

De rariteiten van Taipei hebben een zekere charme. Dit is mogelijk geïnspireerd door de kawaii (schattige) cultuur van Japan, maar het heeft zeker ook een eigen, karakteristiek gevoel voor humor. In het poppenmuseum zul je bijvoorbeeld stoute, strippende marionetten tegenkomen, het idee van chocoladesaus over een biefstuk wordt normaal gevonden en themarestaurants waar je een avondmaal eet uit een toiletpot of in een ziekenzaal zijn er niet vreemd. Een van de meest opvallende souvenirs in Taipei is de botercake met ananassmaak gevormd naar een fallus (niet geheel ware grootte).

Openingsbeeld: fazon1 / iStock