Welkom in Taiwan


Taiwan is een volledig continent op een klein eilandje, met nalatenschap dat net zo gevarieerd is als het avontuurlijke landschap en waar levendige tradities vredig naast de moderne Aziatische ontwikkelingen leven.

Het prachtige eiland

Taiwan, jarenlang bekend als Ilha Formosa (Beautiful Isle, 美麗島, Měilìdǎo), is een land dat veelzijdiger is dan de 11-koppige Guanyin. Torenhoge kliffen, marmeren kloven en tropische regenwouden zijn slechts het begin van je reis, die je helemaal tot Yushan kan brengen (het 3952 meter-hoge alpinedak van Taiwan). In Taiwan kun je door de bergen hiken op wandelpaden uit het koloniale tijdperk of fietsen over een verlaten snelweg met de blauwe Pacifische Oceaan aan je ene kant en groene vulkanische bergen aan de andere. En mocht je gewoon willen genieten van een klassiek landschap? Die vind je op elke hoek van de straat.

Aziatische (voor)waarden

Tegen de verwachtingen van sommigen in hebben de Taiwanezen het voor elkaar gekregen om de meest bruisende democratische en liberale samenleving van Azië te creëren, met persvrijheid, gendergelijkheid, respect voor mensenrechten en een groeiend respect voor dierenrechten. De voorouders worden nog steeds aanbeden en paps en mams worden goed verzorgd. Maar wee de politicus die denkt dat het de mensen zijn die zich moeten aanpassen, en niet hij of zij. Als je een glimp wilt opvangen van de Taiwanese liefde voor protesteren, ga dan in het weekend naar het hoofdstation van Taipei, of volg het lokale nieuws.

De moderne Tao

Taiwan is de erfgenaam van de volledige Chinese traditie van het boeddhisme, taoïsme en confucianisme en de gigantische collectie goden en demonen die als volksgeloof worden aanbeden. Over de eeuwen hebben deze geloven zich vermengd tot een unieke en tolerante religieuze cultuur, die vaak zo rijk aan rituelen is als het katholicisme en zo wild als santeria.

De Taiwaneze tempels (alle 15.000) combineren gebedshal, festivalterrein en kunsthuis onder één dak. Aanschouw hoe boten worden verbrand in de Donglong Tempel om de pest te verdrijven, ga op een pelgrimstocht met Mazu, de godin van de hemel, bestudeer het driedimensionale mozaïek op de daken en leer waarom een vlag en bal tegenwoordig het gebed symboliseren.

'Heb je al gegeten?'

Die vraagt wordt hier als een begroeting gebruikt en het antwoord is altijd ‘ja’. Er is namelijk gewoon te veel om te snacken. Taiwan heeft een breed scala aan Chinese lekkernijen, het beste Japanse eten buiten Japen en de wereld aan lokale specialiteiten: van Tainan zeeduivel en Taipei noedels met rundvlees, tot gebarbecued wildzwijn. Nachtmarkten over het hele eiland hebben een oneindige hoeveelheid aan snacks, inclusief stinkende tofoe, gestoomde dumplings, oesteromeletten, garnalenrolletjes en schaafijs. En als je dorst hebt, kun je kiezen uit sapjes van de meest verse lokale vruchten, lokaal bier, aromatische theesoorten en, verrassend genoeg, de beste koffie in Azië.

Openingsbeeld: seanpavonephoto / iStock