Welkom in Sri Lanka


De beste beschrijving van Sri Lanka? Eindeloze stranden, tijdloze ruïnes, gastvrije mensen, massa’s olifanten, schuimende branding, aantrekkelijke prijzen, vermakelijke treinritten, beroemde thee en heerlijk eten.

Zo klein maar toch zo groot

Er zijn maar weinig plaatsen met zo veel UNESCO Werelderfgoed (maar liefst acht verschillende plekken) op zo’n betrekkelijk klein gebied. Sri Lanka’s meer dan 2000 jaar oude cultuur kan worden ontdekt op oude locaties waar de legendarische tempels de prachtigste details laten zien.

Aan de andere kant van het eiland komt nachtelijke geluidsoverlast van olifanten, op weg naar een favoriete waterplaats. Tijdens safari's in de aangenaam ontspannen nationale parken van Sri Lanka kruisen luipaarden, waterbuffels, allerlei vogels en hordes primaten je pad.

Het onontdekte land

Je zou kunnen zeggen Sri Lanka in het volle zicht verborgen is gebleven. Talloze reizigers hebben hier een tussenstop gemaakt op weg naar een andere bestemming, maar jaren van oorlog en uitdagingen als tsunami's hebben ervoor gezorgd dat Sri Lanka als hoofdbestemming impopulair bleef. Tot nu. Sri Lanka wordt steeds populairder onder reizigers. Enkele jaren na de oorlog ontwikkelt het land gestaag, ondanks dat vraagstukken omtrent de oorlog controversieel blijven. Sri Lanka is gelegen tussen nogal veelbezochte delen van India en Zuidoost-Azië en heeft daarom een onmiskenbaar verleidelijke aantrekkingskracht.

Regenwouden en stranden

Hier vind je de mooiste stranden: oogverblindend wit en vaak helemaal verlaten. Ze omgeven het volledige eiland en waar je ook bent zul je een zanderig juweeltje in de buurt vinden. Je kunt hier geweldig surfen en duiken- zonder de vaak bijbehorende geweldige drukte.

Klaar om het tropische klimaat van de kust en de laaglanden te ontvluchten? Trek dan de heuvels in, die zich kenmerken door het gematigde klimaat en de prachtige wilde natuur. De groene theeplantages en regenwouden zijn een fantastische attractie voor wandelaars, trekkers en degenen die passeren tijdens een treinrit.

Het is zo makkelijk

Afstanden zijn kort. 's Ochtends kun je de heilige locaties van 's werelds oudste levende boom zien (Anuradhapura) en 's middags vol ontzag de verzameling van honderden olifanten aanschouwen (Minneriya). Ontdek een favoriet strand, mediteer in een 2000 jaar oude tempel, glimlach vriendelijk naar de inwoners van een ontspannen dorp, vergaap je aan vogels en wilde bloemen, of probeer de tel bij te houden van de kleine gerechten die bij je rijst en curry worden geserveerd. Maak een wandeling langs koloniale juweeltjes in Colombo en sla vervolgens aan het surfen.

Sri Lanka is spectaculair, het is betaalbaar en het is nog steeds vaak rustig. Nu is de beste tijd om het te ontdekken.

Openingsbeeld: Givaga / iStock