Welkom in Singapore


Lang werd Singapore slechts gezien als een steriele overstap op de route naar verdere oorden, maar de stad heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als een van de hipste bestemmingen ter wereld.

De wilde kant

De stad die zichzelf graag ziet als ‘een stad in een tuin’ is een onverwacht wonderland voor liefhebbers van groen en natuur. Stap op een stadsbus en je zult eindigen in eeuwenoude regenwouden die ritselen door de apen en vlaggendrongo’s, modderige moerasgebieden die bezaaid zijn met kreeften en gigantische hagedissen, of dromerige boerderijen waar bananen, jackfruit en papaja’s worden verbouwd. Of je springt in een bumboat om vervolgens over een rustiek en paradijselijk eiland te fietsen. Als je liever centraal blijft kun je altijd nog aan de drukte ontsnappen door een bezoekje te brengen aan de rustgevende botanische tuinen van Singapore. Welkom in het wilde deel van een typisch Singaporees, gebruiksvriendelijk reispakket.

Winkel-walhalla

De belachelijk lage prijzen zijn er misschien niet meer, maar Singapore blijft een hemel voor shopliefhebbers. De winkelcentra hier zijn legendarisch – ambitieuze shoppingtempels overladen met couture van de catwalk, hippe street brands en spiksplinternieuwe elektronica. Achter de winkelcentra vind je plekken die zowel heerlijk eclectisch als bijzonder eigenzinnig zijn: ga op jacht naar Chinese geneesmiddelen, stoffig antiek of lokale kunst in de shophouses van Chinatown Heritage. Sla je slag op de parfumafdeling met de Islamitische gebedsoproep in Kampong Glam op de achtergrond, of shop je suf aan lokale jurken, sieraden en boeken in de decoratieve gebouwen van Tiong Bahru.

Aziatische place-to-be

Azië’s innerlijke nerd mag eindelijk naar buiten komen. Het hippe Singapore is meer dan saté en winkelcentra: de stad draait ook om sci-fi architectuur in miljardentuinen, moderne kunst in verbouwde koloniale barakken en ambachtelijke koffie in oude winkelpanden. De stad heeft een diepgeworteld zelfvertrouwen dat alles drijft: van Singapore’s opvallende nieuwe hotels tot de moderne menukaarten en deskundig samengestelde cocktails. Achter deze nieuwe, gedurfde sensaties schuilt een land met historie en diepgang. Dit kun je terugvinden in de musea die even informatief als plezierig zijn. Singapore, saai? Echt niet.

Eten… geweldig eten

Van krab met chilipepers tot geurige laksa, rendang en biryani: Singapore is een feest voor je smaakpapillen. De inwoners van Singapore zijn geobsedeerd met eten – lekker eten – en bijna overal waar je kijkt zul je het zien stomen, braden en sudderen. Eten brengt mensen samen, zelfs in een land met etnische kloven waar de markten een mix zijn tussen Chinese, Maleise en Indische kruiden. Deze eeuwenoude culturele uitwisseling komt naar voren in de unieke Nonya-keuken van de regio, terwijl de wereldpositie van het moderne Singapore wordt weerspiegeld in de explosief groeiende restaurantwereld, dat op alle fronten competenter blijft worden.

Openingsbeeld: manjik / iStock