Welkom in Kathmandu


Wanneer je van de Nepalese hoogvlaktes afdaalt naar Kathmandu zullen je zintuigen overladen worden met impressies – de fantastische uitzichten, geluiden en geuren kunnen overweldigend zijn. Kathmandu is een bedwelmende, uitmuntende en uitputtende stad, waar je door de verstopte steegjes van de oude stad kunt scheuren in een riksja, je aan de middeleeuwse tempels kunt vergapen of door het backpackerdistrict Thamel kunt trekken.

De aardbeving in 2015 heeft sommige delen van de stad ernstig beschadigd – waaronder Unesco Werelderfgoed, zoals het Durbar-plein – maar de meeste gebieden zijn er ongeschonden uit gekomen. De ziel van de stad is in elk geval intact gebleven. Wandel door de vele achterafstraatjes en je zult het tijdloos culturele en artistieke erfgoed ontdekken in de verborgen tempels vol goudsbloemen, op binnenpleintjes vol chilipepers en rijst, en in de piepkleine miniworkshops.

In deze eindeloos fascinerend maar soms ook frustrerende stad zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden om je een week bezig te houden, maar zorg er dan wel voor dat je de backpackergemakken even links laat liggen om het ‘echte Nepal’ te verkennen voordat de tijd alweer voorbij is.

Openingsbeeld: hakat / iStock