Voor de grensgebieden van Myanmar gelden veiligheidsrisico's of worden reizen volledig afgeraden. Bekijk het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl

Welkom in Myanmar (Birma)


Een democratisch tijdperk breekt aan in dit bijzondere land, waar het landschap bezaaid ligt met pagodes en het traditionele Azië nog goed te vinden is.

Simpel plezier

Gelukkig is de snelheid van de verandering niet overweldigend, het simpele plezier van reizen door Myanmar blijft intact. Drijf weg op de rivier de Irrawaddy in een oude stoomboot of met een luxe cruiseschip. Ga op een stukje strand zitten bij de paradijselijke Golf van Bengalen. Trek door dennenbossen naar kleine dorpjes van minderheidsgroepen, verspreid over het Hoogland van Shan- je zult hier geen last hebben van andere reizigers. Maar maak vooral contact met de zachtaardige, humoristische, betrokken, attente, nieuwsgierige en gepassioneerde bevolking. Zij willen onderdeel zijn van jouw wereld en zij willen graag weten wat jij van hun wereld vindt.

Traditioneel leven

Deze natie lijkt met meer dan 100 etnische groepen op een levende editie van National Geographic. Dit is dan wel een editie uit 1910, aangezien Myanmar (ondanks recente modernisering) een rurale, traditionele natie blijft. Overal zul je mannen tegenkomen die longyi, een soort rok, dragen. Zowel mannen als vrouwen zijn geschminkt met thanakha (traditionele make-up). Omaatjes kauwen op betelnoten, een soort pruimtabak, waarvan het bloedrode sap uit hun mond druipt. Mensen reizen er nog rond in fietstaxi’s en op het platteland zelfs nog met paard en wagen. Thee drinken - de Britse koloniale invloed - is enthousiast omarmd in de vele duizenden traditionele theehuisjes.

Gouden wonderen

'Dit is Birma,' schreef Rudyard Kipling. 'Deze plek is anders dan alle andere plekken die je kent.' Het is wonderbaarlijk dat Myanmar een eeuw later nog steeds de meest verveelde reiziger verrast en vrolijk maakt. Laat je imponeren door de schitterende gouden Shwedagonpagode. Sta stil bij de 4000 heilige stoepa's verspreid over de vlaktes van Bagan. Staar in ongeloof naar de Gouden Rots in Kyaiktiyo, terwijl je wankelt op de rand van een kloof. Dit zijn allerlei belangrijke Boeddhistische bezienswaardigheden in een land waar vrome monniken meer vereerd worden dan rocksterren.

Het nieuwe Myanmar

In 2015 stemde Myanmar voor het eerst in een halve eeuw tijd in een democratische verkiezing. Bepaalde embargo’s zijn opgeheven en de wereld haast zich om met het land zaken te doen. Verminderde censuur heeft een explosie van nieuwe media teweeggebracht. Ook is er een verbazingwekkende openheid in publieke discussies over onderwerpen die eerst taboe waren. Delen van het land die jarenlang niet te toegankelijk waren, kunnen nu gemakkelijk bezocht worden. Internetverbindingen, een mobiel netwerk en internationaal verbonden geldautomaten zijn nu gebruikelijk geworden. Toch zijn deze vooruitgangen vooral beperkt tot grote steden en dorpen waar de recente economische en sociale verbeteringen het zichtbaarst zijn.

Openingsbeeld: hadynyah / iStock