Welkom in Mongolië


Het ruige Mongolië is een avontuurlijke plaats waar reizigers oude tradities kunnen ontdekken die vandaag de dag nog altijd worden gebruikt door de taaie Nomaden die in de uitgestrekte steppes en woestijnen van het land rondtrekken.

Nomadische gastvrijheid

De Mongoolse nomadencultuur is beroemd: bezoekers kunnen slapen in een ger (traditionele vilten yurt) van de herders, helpen bij de schapen, paardrijden simpelweg “één zijn met de natuur.” De erfenis van Dzjengis Khan en de opkomende nationale trots maken de ervaring nog intenser. Deze cultuur van enorme gastvrijheid maakt de bewoners toegankelijker. Het is verfrissend om in onze wereld van sloten en hekken nog mensen te ontmoeten die hun deuren openen voor vreemden.

Open voor de zakenwereld

Het grootste gedeelte van de 20ste eeuw was Mongolië afgesloten van de wereld. De naam van het land werd zelfs een soort bijnaam voor isolatie en afgelegenheid. De 21ste eeuw laat een nieuw Mongolië zien, dat juist openstaat voor de wereld. Zijn inwoners reizen de aarde rond en buitenlanders arriveren in overvolle vliegtuigen voor de mogelijkheden voor zaken en reizen die het land biedt. Visa is redelijk makkelijk te verkrijgen; sommige nationaliteiten hebben zelfs geen visa nodig. Autoriteiten zien toerisme als een essentiële groeifactoor van de Mongoolse economie en als een belangrijke inkomstenbron voor lokale gemeenschappen. Ondanks het warme welkom is Mongolië geen plezierreisje. Dit is nog steeds een ontwikkelingsland met een primitieve infrastructuur. Ook zijn er buiten de hoofdstad vaak slechts basisfaciliteiten beschikbaar.

Mongoolse wildernis

Mongolen zijn zich zeer bewust van de unieke schoonheid van hun land. Wanneer je de lokale bevolking naar hun land vraagt, zullen zij waarschijnlijk flink opscheppen en vertellen over hun spectaculaire platteland, uitgebreide steppes, ruige bergen, heldere meren en hun overvloed aan vee en wilde dieren. De meeste reizigers vinden juist deze echte wilderniservaring heel aantrekkelijk. 

Meer dan gras en paarden

Maar weinig landen in de wereld kennen zo'n sterk verschil tussen de landelijke en stedelijke bevolking als Mongolië. Terwijl nomadische Mongolen een simpele levensstijl hebben, leven stedelingen ver in de toekomst. De hoofdstad verandert met een waanzinnige snelheid en veel Mongolen geloven met heel hun hart in globale economie, kapitalisme en consumptie. De urban hipster en de nomadische herder delen echter wel hun liefde voor democratie. Dit land wordt vaak als model gezien voor de democratische staat, ook al wordt het omgeven door anti-democratische landen als Rusland, China en Kazakhstan. Een bezoek aan Mongolië draagt bij aan de ontwikkelingen in dit bijzondere land.

Openingsbeeld: nonimatge / iStock