Welkom in Kuala Lumpur


Beeld je in, een stad waarvan de horizon getekend wordt door minaretten, wolkenkrabbers en koepels in Mughal-stijl. Etenskraampjes kleuren de straten, die worden overdekt door het bladerdak van bodhibomen.

Multiculturele moderniteit

Dit is Kuala Lumpur (KL), de broeierige hoofdstad van Maleisië, boordevol historische monumenten, stalen wolkenkrabbers, weelderige parken, immense winkelcentra, bruisende straatmarkten en trendy uitgaansgelegenheden. Een onmisbaar ingrediënt van deze levendige mengelmoes zijn de in wierook gehulde, kleurrijk versierde moskeeën en tempels van de Maleisische, Chinese en Indische gemeenschappen. De eerbied voor deze oeroude culturen blijft onaangetast, ondanks de wil om aangesloten te blijven met de moderne wereld, die zich uit in een boeiende hedendaagse kunst- en designscene en in de bruisende digitale economie.

Historisch canvas

De hedendaagse inwoners van Kuala Lumpur zijn maar een paar generaties verwijderd van de Chinese en Maleisische tinzoekers die de stad stichtten in het midden van de maagdelijke jungle. Kuala Lumpur bestond slechts enkele decennia toen de Britten de hoofdstad van het Maleisisch schiereiland aan het eind van de 19e eeuw bereikten en er de grootse koloniale gebouwen oprichtten die er vandaag de dag nog steeds staan te pronken.

De stad was sindsdien het toneel voor gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor de geschiedenis van Maleisië. In 1957 sloeg de eerste premier van het land, Tunku Abdul Rahman, zijn vuist zeven keer de lucht in en verklaarde het land onafhankelijk. Dit vond plaats in het Merdeka stadium. Toen de iconische Petrona Towers gehuldigd werden in 1998, waren zij officieel de langste gebouwen ter wereld.

Shoppen

Om aansluiting te vinden met de locals moet je je verdiepen in hun twee favoriete bezigheden: shoppen en eten. Kuala Lumpur is het summum van de Maleisische consumptiecultuur. Je kunt er de hele dag rondstruinen door blitse winkelcentra met airconditioning, zoals Pavilion KL en Mid Valley Megamall, op zoek naar koopjes. Je kunt natuurlijk ook de Central Market verkennen, op zoek naar lokale souvenirs, of het nabijgelegen Chinatown of Masjid India induiken voor een culinaire ervaring.

Straatfeest

Ondanks de hitte zal je gauw genoeg merken dat je deze stad het best te voet verkent. Al wandelend mis je niets en bespaar je jezelf de frustratie van de vele files in de stad. Lopend kom je ook de beste eetplekken tegen: de hawker stalls en traditionele kopitiam (koffiebarretjes) verleiden met de geur van vers bereid voedsel. Ondanks de weergaloze weg naar de toekomst, waarbij oude, authentieke architectuur de weg moet ruimen voor glanzende wolkenkrabbers, hebben delen van Kuala Lumpur de relaxte sfeer en jungle-achtige weelderigheid die in het kampung (dorp) van weleer hing, kunnen behouden.

Openingsbeeld: fazon1 / iStock