In een paar delen van Laos gelden veiligheidsrisico's. Bekijk het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl

Welkom in Laos


Het land van de lotuseters bevindt zich middenin de snelle ontwikkelingen van zijn buren: Laos brengt het beste van Zuidoost-Azië samen in één hapklare bestemming.

Vijftig tinten groen

Met zijn donkere en geheimzinnige jungle, stralende smaragdgroene rijstvelden en glinsterende theebladeren die de bergen bedekken, veranderen de groentinten van het landschap van Laos als een kameleon. Maar het is niet alleen het landschap dat groen is: Laos loopt in Zuidoost-Azië op het gebied van ecotoerisme voorop. Het overgrote deel van afgelegen gebieden van het land zijn beschermd en er worden trektochten georganiseerd om deze natuurlijke bezienswaardigheden te combineren met de ‘echte Laos-belevenis’: een verblijf bij de dorpelingen.

Authentiek Azië

Laos heeft veel van de tradities weten te behouden die in andere regio’s door de rappe ontwikkelingen zijn verdwenen. Het is moeilijk te geloven dat het slaperige Vientiane een Aziatische hoofdstad is. De plattelandse sfeer van de stad maakt het een tijdloze plek, waar de paalwoningen en rijstvelden eruitzien alsof ze recht uit een film komen. De magistrale beren van Luang Prabang zijn getuige van de honderden monniken in rode gewaden die elke morgen de straten bewandelen om aalmoezen in te zamelen: een van de meest iconische plaatjes van de regio. Onverschrokken reizigers zullen een land ontdekken dat nog niet is aangetast door massatoerisme: het is Azië in slow motion.

Eclectisch Azië

Reizigers zijn niet voor niets lovend over Laos. Liefhebbers van avontuur kunnen zichzelf verliezen in de riviergrotten, op kabelbanen door de jungle of tijden het beklimmen van karsten. Voor natuurliefhebbers zijn er wilde wandelingen om exotische dieren te spotten, zoals gibbons of olifanten. Cultuursnuivers kunnen eeuwenoude tempels verkennen en zichzelf onderdompelen in het spirituele leven van Laos. Foodies kunnen hun reis wat pit geven door deel te nemen aan een kookles of te genieten van al het lekkers in de steden met een Frans tintje. En als dit allemaal wat te vermoeiend klinkt, kun je ook nog heerlijk ontspannen door een spa te bezoeken of een yoga-les te volgen. Laos heeft iets voor iedereen.

Een scala aan mensen

Dankzij de ligging van het land als kruispunt van Azië is Laos een van de meest etnisch diverse landen in de regio. De Hmong-bevolking leeft van het land in afgelegen noordelijke berggebieden, de afgelegen Kahu en Alak-gemeenschappen in het zouden hebben de laatste traditionele gezichtstatoeages en de Katang-dorpen in centraal Laos slapen met de geesten van het bos. Of je nou de laagvlakten, de afgelegen dorpjes of de hooglanden bezoekt: Laos biedt prachtige kansen voor lokale interactie.

Openingsbeeld: wootthisak / iStock