Welkom in Tokyo


Verleden en toekomst verbonden: Tokyo verblindt met zijn traditionele cultuur en passie voor alles wat nieuw is.

Sciencefiction stadsgezichten

Tokyo’s neonverlichte straatbeeld ziet eruit als een science-fiction filmset, een visie die al in de jaren 80 bestond. Sindsdien blijven ze in Tokyo bouwen en worden de grenzen opgezocht van wat mogelijk is op dichtbevolkt land, dat ook nog gevoelig is voor aardbevingen. Zo worden er steeds hogere en slankere structuren toegevoegd. Kom naar de utopische mega-winkelcentra, de edgy designerboetieks van bekroonde Japanse architecten en s’ werelds hoogste toren, Tokyo Skytree, een draaiende spits die is gebaseerd op oude bouwtechnieken. Sta bovenop een van de wolkenkrabbers van Tokyo en kijk ‘s nachts uit over de stad die knippert als het bedieningspaneel van een ruimteschip, dat zich uitstrekt tot aan de horizon.

De stad van de Shogun

Hoewel Tokyo altijd naar de toekomst kijkt, kun je nog steeds sporen vinden van de hoofdstad van de Shogun (voormalige Japanse heerser) op het kabukitoneel, bij een sumotoernooi, of onder de kersenbloesems. Het is een moderne stad, gebouwd op oude patronen, waar je in de schaduw van de wolkenkrabbers anachronistische houten shanty bars en rustige steegjes, luidruchtige traditionele feesten en lantaarnverlichte kraampjes met yakitori (gegrilde kip) vindt. In oudere wijken kun je ambachtelijke souvenirs kopen zoals ze eeuwen geleden al gemaakt werden, of over dezelfde geplaveide straatjes wandelen waar geisha’s ooit liepen.

Eet naar hartenlust

Ja, Tokyo heeft meer Michelinsterren dan alle andere steden ter wereld. Ja, de Japanse keuken is toegevoegd aan de Unescolijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Maar dat is niet wat dineren in Tokyo zo’n geweldige ervaring maakt. Wat echt telt is de oude ambachtelijke cultuur van de stad. Je kunt je geld besteden aan de beste sushi van je leven, gemaakt door één van de legendarische chef-koks van de stad met de verste ingrediënten die nog dezelfde dag van de vismarkt van Tsukiji zijn gehaald. Je kunt ook ¥800 (ongeveer 7 euro) uitgeven aan een kom noedels, die is gemaakt met dezelfde zorg en veeleisende aandacht voor detail, met een recept door tientallen jaren heen is geperfectioneerd.

Mode & popcultuur 

Van gigantische robots en schoolmeisjes met schotels als ogen, tot een zekere alomtegenwoordige kat: de Japanse popcultuur is een fenomeen dat de hele wereld heeft bereikt. Tokyo is het popcultuurlaboratorium van het land, waar nieuwe trends de wereld in worden gelanceerd. Bekijk de laatste mode die voortvloeien uit de achterbuurten van Harajuki, de populairste popsterren geprojecteerd op grote videoschermen in Shibuya, of de nieuwste anime en manga die in Akihabara als warme broodjes over de toonbank vliegen. Of ga langs de dichtstbijzijnde supermarkt voor traktaties in de gekste smaken, versierd met schattige personages.

Openingsbeeld: dewpak / iStock