Welkom in Kyoto


Kyoto is het oude Japan in kwadraat: stille tempels, sublieme tuinen, kleurrijke altaren en geisha’s die zich naar geheime ontmoetingen haasten.

De Seizoenswisseling

In Kyoto zou men niet een brief durven versturen zonder daarin naar het seizoen te verwijzen. De geisha’s in de stad veranderen 12 maal per jaar van haarornamenten ter ere van de natuur. De banketbakkers in de stad verkopen lekkernijen die het karakter van het seizoen dragen. Gedurende de periode van februari tot het einde van de zomer ontpoppen vele bloesems zich als knisperend vuurwerk: van pruimenbomen, peperboompjes, kersenbomen, camellia’s, azalea’s, blauweregens – om er maar een paar te noemen. Vergeet ook de shinryoku (het jonge groen van April) en het sprankelende herfstpalet van de bossen in November niet.

Cuisine

Er zijn maar weinig steden die zo’n breed scala aan uitmuntende restaurants bieden. Eet je een weg door het volledige spectrum van Japanse specialiteiten, van de buitengewoon verfijnde cuisine als kaiseki tot het alom bekende, eenvoudige rāmen. De keuken van Kyoto heeft echter ook een internationaal randje, met een groot aantal restaurants dat de befaamde Japanse precisie en lokale ingrediënten op fenomenale wijze combineren met de Franse, Italiaanse en Chinese keuken. Misschien wel het meest indrukwekkende zijn de traditionele, houten gebouwen waar de restaurants in gevestigd zijn, met mooie, rustige privé-tuinen waar je tijdens je maaltijd over kunt uitkijken.

Tempels, heiligdommen en tuinen

Kyoto beschikt naar verluid over meer dan 1000 boeddhistische tempels. Er staan vele adembenemende religieuze meesterwerken, zoals het sublieme en majestueuze Kinkaku-ji (het fameuze Gouden Paviljoen) en het kolossale Higashi Hongan-ji. Binnen de tempeldistricten vind je tevens vele fabelachtige tuinen, zoals de magnifieke zentuin Ryōan-ji en het onstuimige paradijs vol kleurrijke mossen en bloesems van Saihō-ji. Ook zijn er de Shintō heiligdommen, die als monumenten dienen voor de inheemse religie van Japan. Van deze is de mooiste (en bekendste) Fushimi-Inari-Taisha, met zijn vele betoverende oranje arcades, de torii (poorten van het heiligdom), die over het uitgestrekte berglandschap heen gedrapeerd liggen.

De Japanse leefwijze

Terwijl in de rest van Japan modernisering hand in hand gaat met het verlaten van de oude leefwijze, blijft deze in Kyoto intact. Wanneer je een ochtendwandeling maakt door het textieldistrict van Nishijin kun je de oude vrouwen uit de machiya (traditionele herenhuizen) zien komen om water in hun stoop te lepelen. Wanneer je door de oude shōtengai (winkelstraat) loopt zul je vele, antieke speciaalzaakjes tegenkomen: tofuverkopers en visboeren maar ook washi- (handgemaakt Japans papier) en theehandelaren. In de lokale sentō (badhuis) kun je nog altijd de zorgen van de dag wegspoelen. Dit wil niet zeggen dat er niets modern is aan Kyoto- hier is het futuristische Kyoto Station een duidelijk teken van. In de hele stad vind je jonge stedelingen in de hipste outfits en ook hier nemen speciaalbier en ambachtelijke koffie de horeca langzaam over.

Openingsbeeld: lkunl / iStock