Welkom in Jakarta


Jakarta is een der grootste megalopolissen van de wereld, een dynamische stad vol schrikwekkende extremen en met onwerkelijke contrasten op iedere straathoek.

Stad van contrasten

Het oude stadscentrum van Jakarta zit boordevol onverwachte hoekjes, van de broeierige, geurige straten van Chinatown en Glodok tot de sporen van het koloniale verleden in Kota. In de nieuwere gebieden als Medan Merdeka presenteert Indonesië zich zoals het land zichzelf graag ziet: dapper en zelfverzekerd. Verder ten zuiden van de stad zijn de contrasten duidelijk zichtbaar: gigantische luxueuze bouwprojecten herrijzen er pal naast een van de armste wijken van Azië. Door de gehele stad is het mogelijk om je tussen ’s lands toekomstige leiders, artiesten, filosofen en andere kopstukken te bevinden in een alternatief café of een elegante lounge bar, om vervolgens tot de vroege uurtjes naar de club te gaan, ongeacht de sobere wetten van de regering.

Aanhoudende transformatie

Jakarta is als een waar organisme en ondergaat in sneltreinvaart een publieke metamorfose. Ondanks de constante verkeersopstoppingen draait het leven in de stad op een onverbiddelijk tempo, gedreven door de voelbare bedrijvigheid en optimistische instelling van de bewoners. Tegenslagen kunnen de pot op. De stad ontwikkelt zich in een tempo dat geheid voor uitdagingen zorgt. Anders gezegd: de stad verdient geen schoonheidsprijs. Maar onder de wat onsmakelijke façade van splinternieuwe hoogbouw, hardvochtig beton, een wirwar aan straten, krakkemikkige sloppenwijken en de aanhoudende laag smog, kent Jakarta vele gezichten en ook vele verassingen. De bewoners, zelfs de allerarmsten, zijn bijzonder vriendelijk en positief. Ook is er in vergelijking met andere wereldhoofdsteden weinig criminaliteit.

Diversiteit

In Jakarta vind je alle variatie die Indonesië te bieden heeft. Al eeuwen komen vele mensen vanuit alle windstreken naar de stad, op zoek naar een beter leven. En al deze mensen nemen ook allemaal hun eigen cultuur, geloof en wellusten mee van de 17.000 verschillende eilanden waaruit het land bestaat. Dit resulteert in een wonderlijke diversiteit. Wanneer je door een steegje met voedselkraampjes loopt, vind je een keur aan verschillende smaken en geuren. Je zou niet verwachten dat kip op zoveel verschillende manieren kan worden klaargemaakt. Gewassen en goederen stromen de stad binnen vanuit de verste oorden en worden de hele dag door verkocht in de simpele kraampjes op de straathoeken.

Verleiding en Allure

Indonesië laat zich in Jakarta van zijn beste kant zien. De stad heeft ’s lands beste musea, grootste verscheidenheid aan restaurants en openbare ruimtes in talloze winkelcentra, die gemakkelijk centra in Singapore of Bangkok evenaren. Je kunt ongestoord over de grootse boulevard Jl Thamrin wandelen op zondagochtenden, wanneer die is afgesloten voor verkeer, en je vergapen aan alle fantastische hoogbouw. Jakarta’s reputatie als ware feeststad mag dan lichtelijk aangetast zijn door streng-religieuze inmenging, het blijft nog altijd mogelijk om lange nachten te genieten in de lounges en clubs of rond te hangen met vrienden.

Openingsbeeld: herianus / iStock