Welkom in Shanghai


Weinig wereldsteden roepen zoveel geschiedenis, overdaad, glamour, mystiek en exotische belofte op in alleen al hun naam.

Architectuur

Shanghai is de thuisbasis van ’s werelds één-na-hoogste toren en een groot aantal andere gevaarten die je nekkramp bezorgen. Maar het is niet allemaal wolkenkrabbende schoonheid. Voorbij het scherpe, koude vernis van de moderne stad, gekenmerkt door de wijk Pǔdōng, kun je een schat aan architectonische stijlen ontdekken. Shanghai’s periode van grootste kosmopolitische overdaad – de jaren 1920 en 1930 – liet de stad met onberispelijke voorbeelden van art-decogebouwen achter, waarvan het merendeel de perikelen van de 20e eeuw hebben overleefd. En er is meer: van Jezuïetenkathedralen, joodse synagogen en boeddhistische tempels tot zelfgemaakte Longtang-straatjes en Shikumen-woningen. Het bouwkundige erfgoed van Shanghai is zoals nergens anders.

Shoppen

Aangezien de Chinese winkelaars 47% van de wereldwijde markt voor luxegoederen vormen, zijn er geen halve maatregelen genomen voor het winkelen in Shanghai. Retail therapy is een manier om nieuw geld te besteden en de Shanghainesen worden niet voor niets 小资 (xiǎozī – 'kleine kapitalisten') genoemd door de rest van China, vooral op het gebied van luxe. Maar het is niet allemaal Prada, Gucci en Burberry. Er zijn pop-up boetiekjes, drukke markten, coole vintage winkels en jonge designeroutlets. Naast kleding heb je ook keuze zat, of je nu op zoek bent naar antiek, servies, kunst, Tibetaanse sieraden… wat er ook maar op je lijstje staat.

Keuken

Dertig jaar geleden was Shanghai’s strikte restaurant scène vol met tinnen dienbladen en fronsende bediening. Internationale gerechten bleven beperkt tot de eetzalen van ‘exclusieve’ hotels. Vandaag de dag is de verrukkelijke restaurantscene gevarieerd, spannend en up-to-the-minute. Shanghai krijgt zelfs een eigen Michelingids in 2017 – een bewijs van hoe ver de stad is gekomen. Eten is de spil van het Chinese sociale leven. Over een maaltijd kletsen Chinezen bij met vrienden, ze vieren en maken er zakelijke deals en ze spenderen er hun zuurverdiende geld. Een aantal van je beste herinneringen aan de stad zouden culinair kunnen zijn, dus doe wat de Shanghainesen doen en maak er een maaltijd van.

Entertainment en de kunsten

Peking steelt vaak de schijnwerpers als cultureel knooppunt van China, maar voor een stad die in wezen vooral uit wheelers en dealers bestaat, is Shanghai verrassend creatief. Er zijn een hoop spannende kunstgalerijen die een blik op de hedendaagse Chinese zorgen bieden. De hoeveelheid opties voor het nachtleven is geëxplodeerd. Acrobatiekshows zijn altijd favoriet en je kunt de kans grijpen om een Chinese opera te zien. De muziek- en clubscene in Shanghai is levendig: van pretentieloze jazz en indiebars tot nachtelijke hiphop en electro-dancefeesten, de stad swingt ervan.

Openingsbeeld: real444 / iStock