Welkom in Peking


Een stad die zichzelf voortdurend herontdekt met een kijk op de toekomst en toch onlosmakelijk verbonden zijn roemrijke, beruchte verleden. Peking is even meeslepend als complex.

Acrobaten & Artiesten

Peking is niet alleen het politieke centrum van China, het is ook het culturele hart van het land. De beste kunstenaars, schrijvers, filmmakers en muzikanten van het land komen hier samen, wat deze plek het kloppende hart van China’s steeds veranderende culturele scene maakt. Met eersteklas musea, galerieën in overvloed en een toenemend aantal poppodia is er genoeg te doen om je dag en nacht bezig te houden. Peking is ook het centrum van traditionele Chinese podiumkunsten. Of het nu de mystieke Jing-opera is, tuimelende acrobaten, of de sierlijke lijnen van Chinese klassieke dans die je betoveren, de hoofdstad heeft het.

Keizerlijke verrukkingen

Er zijn maar weinig plekken op aarde die kunnen tippen aan de buitengewone historische panorama die Peking tentoonstelt. Er zijn in de stad zes locaties die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan (slechts één minder dan in heel Egypte). In het centrum is de prachtige Verboden Stad, een koninklijk paleis als geen ander. Peking is ook de thuisbasis van tempels die streven naar kosmologische perfectie, en het centrum dat een netwerk van betoverende hutong vormt: oude steegjes die wemelen met het leven van vandaag, zoals ze honderden jaren geleden deden. En, als klap op de vuurpijl, de ontzagwekkende Grote Muur kronkelt zijn weg over de heuvels ten noorden van de stad.

Voedselhemel

Eten is een obsessie voor de Chinezen. Het duizelingwekkende aanbod van verschillende gerechten die je tegenkomt in Peking weerspiegelt de vreugde die de lokale bevolking uit eten haalt. Uit eten gaan is de belangrijkste sociale activiteit. De restaurants is waar Pekingers rondhangen met vrienden, romantische avondjes hebben, familiebijeenkomsten houden en zaken doen. De enorme verscheidenheid aan restaurants is hier verbijsterend. Je zult boven de menukaarten watertanden bij de sappige Pekingeend, heerlijke dumplings en geweldige noedels, maar er is eten uit alle hoeken van China (en daarbuiten) dat geproefd moet worden. Van vurige Sichuan tot de Turkse invloeden van de Oeigoerse keuken, de 60.000-plus restaurants van Peking dekken alle opties.

Architectonische ambitie

Het is niet alleen de oeroude architectuur die toeristen imponeert. Peking is ook de thuisbasis van ’s werelds meest innovatieve, moderne gebouwen. De meest toonaangevende architecten van de wereld vechten voor de kans om hun stempel te drukken op deze mondiale superstad. Adembenemende structuren zoals het CCTV-gebouw, Galaxy Soho, de NCPA concertzaal en het Olympisch Stadion zijn duidelijke tekenen dat Peking niet schroomt om zijn status als hoofdstad van China te verkondigen. Zoals de tempels en paleizen van het verre verleden en de imposante monumenten van het socialistisch realisme uit de jaren 1950. Ze schreeuwen allemaal om je aandacht.

Openingsbeeld: SeanPavonePhoto / iStock