In noordelijke delen van Cambodja gelden veiligheidsrisico's. Bekijk het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl

Welkom in Cambodja


Bezoek het tempelcomplex Angkor Wat, of betreed de oude gevangenis Tuol Sleng. De inspirerende en soms deprimerende geschiedenis van Cambodja heeft geleid tot een fascinerend heden.

Stedelijke pracht

Er is meer te zien in Cambodja dan alleen tempels. Steden in Cambodja hebben veel allure. De hoofdstad Phnom Penh is, hoewel chaotisch, prachtig gelegen aan een rivier. Er is een culturele Renaissance gaande en je kunt er uitstekend uit eten. Siem Reap heeft kosmopolitische cafés en een gevarieerd nachtleven. De in populariteit groeiende stad Battambang was vóór het begin van het massatoerisme vergelijkbaar met Siem Reap. Je vindt er gracieuze Franse architectuur en een bloeiende hedendaagse kunstscène.

Avonturen op het platteland

Siem Reap en Phnom Penh zijn speciaal, maar ze bestaan eigenlijk in een soort bel, ver en zeer verschillend van het platteland. Daar ervaar je het ritme van het landelijke leven, met tijdloze landschappen met schitterende rijstvelden en wuivende suikerpalmen. Nabij de zuidkust liggen tropische eilanden waar slechts enkele strandhuizen het uitzicht belemmeren. Wanneer je vanaf de kust landinwaarts reist, vind je de Cardamombergen. Deze bergen zijn onderdeel van een uitgestrekte tropische wildernis met uniek wildlife en opkomend ecotoerisme. De indrukwekkende Mekong-rivier loopt dwars door het land heen en huist de laatste overgebleven zoetwaterdolfijnen van de regio. Het noordoosten is een wereld apart: het landschap is wild en bergachtig en er wonen vele bevolkingsgroepen die tot de etnisch-culturele minderheid behoren. In dit gedeelte van Cambodja zijn veel avonturen in de natuur te beleven.

De geest van Cambodja

Hoewel het achtste wereldwonder in de achtertuin staat, is de ware schat van het land de inwoners. De Khmers hebben heel wat meegemaakt, zoals jaren bloedvergieten, armoede en politieke instabiliteit. Dankzij hun onverwoestbare spirit en aanstekelijke optimisme hebben ze hun glimlach kunnen behouden. Geen reiziger vertrekt zonder een gevoel van ontzag en waardering voor de inwoners van dit mysterieuze land.

Rijk van tempels

Het hedendaagse Cambodja is de opvolger van het machtige rijk van de Khmer, dat tijdens het Angkortijdperk bovendien delen van het huidige Laos, Thailand en Vietnam regeerde. De restanten van deze tijd zijn zichtbaar in de befaamde tempels van Angkor- deze monumenten kennen hun weerga in Zuidoost-Azië niet. Het gevoel bij een eerste blik op Angkor Wat, het toppunt van genialiteit van de Khmer, is voor de reiziger uniek en zeldzaam. Zo’n gevoel krijg je maar bij een paar plekken op aarde, zoals Machu Picchu of Petra. 

Openingsbeeld: Pentium2 / iStock