Welkom in Bhutan


Bhutan is niet zomaar een plek. Het is het laatste grote Himalaya-koninkrijk, gehuld in mysterie en magie, waar de traditionele boeddhistische cultuur de internationale ontwikkelingen voorzichtig omarmt. 

Weinig maar hoogwaardig toerisme

De inwoners van Bhutan zijn trots op hun duurzame aanpak van toerisme dat in lijn ligt met de filosofie van Bruto Nationaal Geluk. Buitenlandse bezoekers betalen het beroemde minimumtarief van $250 per dag (ongeveer €239), waardoor Bhutan een van de duurste bestemmingen ter wereld lijkt te zijn. Maar deze kosten zijn all-in: accommodatie, eten, transport en een officiële gids zitten bij de prijs inbegrepen, dus het is eigenlijk niet zo’n slechte deal. Je hoeft niet in grote groepen te reizen en je kunt je eigen dagbesteding bepalen. Wat je hier niet vindt zijn backpacker-achtige budgetreizen.

Verrassend Bhutan

Bhutan heeft veel verrassingen in petto. Dit is het land waar de rijst rood is en waar chilipepers geen smaakmaker maar het hoofdgerecht zijn. Het is ook een erg boeddhistisch land, waar monniken na hun predicties gewoon op hun smartphone kijken en waar gigantische beschermende penissen de ingang van vele huizen sieren. Ondanks dat Bhutan duidelijk zijn boeddhistische tradities beschermt, is het land geen museum. Je zult zien dat de inwoners van Bhutan goed opgeleid zijn, van plezier houden en precies weten wat zich in de wereld afspeelt. En het is juist deze mengeling van het oude en het moderne die Bhutan zo fascinerend maakt.

Milieuvriendelijkheid

In Bhutan gaan milieubescherming en cultuurbehoud hand in hand. Het is bij wet vastgelegd dat ten minste 60% van het land bebost moet blijven voor alle toekomstige generaties: momenteel is dit boven de 70%. Bhutan is niet alleen CO2-neutraal: het land absorbeert zelfs meer koolstof dan het uitstoot! Voor de bezoeker betekent dit prachtige boswandelingen en een uitstekende verbinding tussen een aantal grote nationale parken. Of je nou naar rundergems of blauwe klaprozen speurt, gaat hiken langs de 7000 meter hoge bergtoppen, of langs de heuvels met bloeiende rododendrons wandelt: Bhutan is trots eigenaar van een van de laatste ongerepte landschappen van de Himalaya.

De laatste Shangri La?

Dus waarom zou je je geld uitgeven aan een bezoek aan Bhutan? Ten eerste: het fantastische landschap van de Himalaya, waar besneeuwde bergtoppen boven de eeuwenoude beboste kloven uittorenen. De belangrijke locaties in dit sprookjesachtige landschap zijn gereserveerd voor majestueuze vesting-achtige dzongs en kloosters. Deze unieke architectuur is het podium voor spectaculaire tsechus (dansfestivals) die worden bezocht door een haast middeleeuws uitziend publiek. Dan zijn er nog de textielen en het handwerk, de bizarre pijl-en-boogcompetities, de wandelpaden op grote hoogte en de prachtige flora en fauna. Als het niet Shangri La is, komt het er in ieder geval erg in de buurt.

Openingsbeeld: narvikk / iStock