In het oosten van Bangladesh gelden veiligheidsrisico's. Bekijk het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl

Welkom in Bangladesh


Bangladesh is de groene parel van Zuid-Azië – het land is doorvlochten met rivieren en heeft een rijke cultuur die wacht om ontdekt te worden door reizigers.

Verborgen schatten

De mangrove en tijgers uit het Nationaal Park Sundarbans zijn de bekendste bezienswaardigheid van Bangladesh. Maar het land heeft ook een aantal minder bekende attracties die ontdekt willen worden. Hoogtepunten zijn onder andere de boeddhistische overblijfselen in Paharpur en de 15de-eeuwse moskeeën en mausoleums van Bagerhat: allebeid Unesco Werelderfgoed. Hoewel modern Bangladesh voornamelijk islamitisch is, leven in de uitgestrekte heuvels nog steeds veel boeddhistische en Christelijke Adivasi-stammen. De tempels in Dhaka tonen een duidelijke invloed van de hindoeïstische cultuur.

Een land van rivieren

Welkom in het land der rivieren. Bangladesh wordt samengevlochten door meer dan 700 rivieren, die samen zorgen voor een weelderig landschap met meer groen dan je je kunt voorstellen. Het openbaar vervoer bestaat voornamelijk uit boottochtjes en is een uitgelezen kans om het land vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, maar als je in een kleine, houten roeiboot over de rivier dobbert is het makkelijk voor te stellen dat je in je eentje bent. Of je nou naar het hectische Dhaka reist of naar de voorstedelijke mangrovebossen: kleine en grote boten helpen je bij het ontdekken van de schatten van Bangladesh.

Warm (en) welkom

Afwijken van de gebaande paden is tegenwoordig nogal een reizigerscliché, maar in Bangladesh staat het toerisme echt in de kinderschoenen. Het is hier makkelijk om het gevoel te krijgen dat je nieuwe plekken ontdekt, zelfs als je vaak in het middelpunt van de belangstelling staat. De mensen in Bangladesh staan bekend om hun gastvrijheid – zelden hoef je hier alert te zijn op de achterliggende motieven die men in andere delen van Zuid-Azië wel vaak heeft. Als je houdt van vrienden maken, contact leggen met de locals en reizen zonder veel andere toeristen tegen te komen, dan is dit het perfecte land voor jouw ontdekkingsreis.

Alles op z’n tijd

Bereid je voor om alle mogelijkheden en grillen van Bangladesh te omarmen. Dit is geen bestemming voor een bliksembezoek. De slechte infrastructuur en de onontwikkelde toeristische industrie houden in dat je gefrustreerd zult raken als je de reis door Bangladesh probeert te haasten. Doe het rustig aan: probeer niet te veel dingen in je reisschema te proppen. Bangladesh is niet het soort land waar je heengaat om bezienswaardigheden af te vinken. Het is een plek om te ontspannen, mensen te ontmoeten en nieuwe ideeën en een nieuwe levenswijze op te doen. Als je alles op z’n tijd doet, zorg je ervoor dat het land zichzelf op haar eigen tempo kan laten zien: zo rustig en gestaag als de rivieren die door haar aderen stromen.

Openingsbeeld: mahmud1311 / iStock