Welkom in Azië


Van de nomadische steppen van Kazachstan tot de hectische straten van Hanoi- het continent Azië is zo vervuld van intrige, avontuur, verlichting en spiritualiteit dat het reizigers al eeuwen aantrekt en inspireert. 

Uitgestrekte landschappen

Aziatische landschappen hebben een indringendheid en levendigheid die boeit en betovert, van sublieme kustlijnen tot met sneeuw bedekte bergen en van de majestueuze Mekong-rivier tot wilde dieren in de jungle. Enorme, uitgestrekte woestijnen vloeien voort uit onherbergzame bergen en maken vervolgens ruimte voor ogenschijnlijk ondoordringbare bossen. In een gebied waar tijgers nog steeds vrij rondlopen (weliswaar ver weg van luidruchtige toeristen) blijft de natuur de drijvende kracht in het leven van velen. Vrijwel elk klimaat op aarde wordt in Azië vertegenwoordigd: maak een tocht over de duinen van de Gobiwoestijn of ga zonnebaden op de tropische eilanden in de Zuid-Chinese Zee. 

Eeuwenoude beschavingen

Het continent heeft een horde schurken en helden bijgedragen aan de wereldgeschiedenis. De meest significante successen van de moderne wereld vinden hun wortels in Azië. Historische handelsroutes doorkruisten epische landschappen terwijl uitbreidende wereldrijken streden om de handel in goederen en ideeën in het continent en daarbuiten. De ambitieuze beschavingen van Azië zorgden uiteindelijk voor de opkomst van 's werelds meest revolutionaire ideeën en belangrijkste technologie. Eeuwenoude wonderen en heilige plekken ontstonden overal op het continent, van de Chinese muur en de tempels van Angkor tot minder bekende bijzonderheden in Myanmar, Nepal en Afghanistan. 

Eten om voor te leven

Waar krijg je beter eten dan in Azië? De Aziatische keuken heeft zich over de hele wereld verspreid: de loeihete curry’s van India, sappige dumplings uit China, stomende kommen Vietnamese Pho soep en de overvolle borden pad Thai noedels zijn overal ter wereld bekend en geliefd. Eten in Azië kan zowel een vrolijke als een chaotische ervaring zijn: vorken worden vervangen door vingers of chopsticks en er wordt met een ongeëvenaard enthousiasme van eten genoten. Of je nu dineert bij een sterrenrestaurant in Singapore of plaatsneemt op een plastic stoel aan een straat in Bangkok, hongerige reizigers zullen nooit uitgekeken raken op de diversiteit van de Aziatische keuken. 

Glimp van de toekomst

Fonkelende wolkenkrabbers, suizende magnetische treinen, glanzende smartphones: in Azië the future is now. China stort zich in de 21ste eeuw met razendsnelle economische ontwikkelingen, terwijl Zuid-Korea de hoogste internetsnelheden ter wereld haalt en India een knooppunt van groeiende technologie is. Een hectische buzz omringt stedelijk Azië: de mode, cultuur en het bedrijfsleven in de metropolen concurreren met gemak met de grootste Europese en Amerikaanse steden en hun imago als globale knooppunten. Deze constant ontwikkelende moderniteit zorgt voor unieke reiservaringen: zie rijstvelden voorbijflitsen vanuit een hogesnelheidstrein, koop een glanzende nieuwe laptop op een elektronicamarkt in Hong Kong of bezoek een robotcabaretshow in Japan. 

 Openingsbeeld: saiko3p, xavierarnau, impakpro / iStock