Zeeën van zand en legendarische droogte in Wadi Rum, Jordanië

Redactie Lonely Planet

Het is tijd om in Jordanië je mooiste ontdekkerspose te oefenen. Trek overdag op kamelen door de woestenij van Wadi Rum en kampeer ’s nachts onder de sterrenhemel.

Mahmoud Zawideh scheurt met zijn jeep over de zoveelste rode duin. 'Ik rijd al sinds mijn zevende,' schreeuwt hij over de Arabische pop op de radio heen. Hij lacht als zijn passagiers heen en weer stuiteren op de achterbank. 'En op mijn vijfde zat ik voor het eerst op een kameel.'

Mahmoud woont al zijn hele leven in Wadi Rum en werkt als woestijngids. 'Ik ken elke van de 700 vierkante kilometer hier.' zegt hij. Hij stapt uit de jeep om de natuurlijke zandsteenboog Jebel Kharaz te beklimmen. Zijn rood met witte hoofddoek flappert in de wind. Voor hem doemen woeste granieten bergen op vanaf de droge woestijngrond. In het verweerde rotsoppervlak zijn vreemde vormen te zien: het zijaanzicht van een hoofd, een gehurkt monster, een olifant. In de verte schieten kleine zandwervelingen over de droge woestijngrond.

De natuurlijke steenbrug Jebel Kharaz, van 34 meter lang | Foto: PB57photos / iStock

Mahmoud is een lid van de Bedoeïenen-stam al-Howaitat. Volgens sommigen stamt die af van de Nabateeërs die deze woestijn in enorme kamelenkaravanen doorkruisten met hun specerijen, ivoor, wierook en mirre. Ze lieten vele herinneringen aan hun bestaan achter: door de hele Wadi Rum zijn er kamelen, struisvogels en ibexen in het zandsteen gebeiteld. De afbeeldingen gaven aan welke kant de handelaren op gingen en hoe goed de jacht was gegaan. Een nieuwere toevoeging aan de rotskunst kun je bekijken in de schaduwrijke vallei Barrah Siq: het gebeeldhouwde gezicht van Lawrence of Arabia. Zijn woestijnavonturen zijn opgetekend in het boek Seven Pillars of Wisdom (en in de net zo mooie film die naar hem vernoemd is en in de jaren 60 van de vorige eeuw in Wadi Rum gefilmd werd).

Het romantische beeld van die lang verdwenen karavanen, van de dieren die over de duinen zwoegden, zwaar beladen met exotische goederen, trekt vandaag de dag vele bezoekers die een kamelentocht willen maken. Met een boel schokken en stoten staan de kamelen op met hun berijders in het zadel. Ze gaan voort op een langzaam, stabiel tempo en pauzeren slechts om even te knabbelen op een polletje wild gras of de achterpoot van een reisgenoot. De enorme omvang van Wadi Rum lijkt iets behapbaarder vanaf hun wiegende ruggen.

De sterrenhemel boven Wadi Rum is legendarisch | Foto: liseykina / iStock

Met zonsondergang verzamelen kleine groepjes toeristen zich op de bergen om de woestijn rood te zien kleuren. Een torenvalk zweeft op de wind, zich onbewust van het opgewonden geschreeuw van de menigte. Mahmoud ligt tegen een rots aan en kijkt toe hoe een jeep door de vallei scheurt en een stofspoor achterlaat. 'Ik ga hier nooit weg,' zegt hij en staart naar de volle maan die oprijst in een donker kleurende lucht bezaaid met sterren. 'Mahmoud is als de vis: als hij uit het water is, sterft hij. Als Mahmoud uit de woestijn gaat, sterft hij.'

Kijk dit bijzondere filmpje van de hoogtepunten van Jordanië om het land beter te leren kennen.

Openingsbeeld: translucent-yy / iStock