Word jij de nieuwe Kuifje? Deze schatten zijn nog altijd onvindbaar

Redactie Lonely Planet
Word jij de nieuwe Kuifje? Deze schatten zijn nog altijd onvindbaar

Schat zoeken. Het is een jongensdroom die in vele films en verhalen wordt aangewakkerd. Van Kuifje tot Indiana Jones, het vinden van lang verloren schatten heeft iets romantisch, iets stouts en vooral iets avontuurlijks.

De droom van het vinden van een kostbare schat hoeft niet per se een droom te blijven. Deze ladingen vol waarde zijn ooit een keer zoekgeraakt en nooit meer teruggevonden. Durf jij de zoektocht aan?

De gelukkige vinder van de buit aan boord van de Flor de la Mar hoeft de rest van zijn of haar leven niet meer te werken. | Foto: Shanegross / iStock

Flor de la Mar, Straat van Malakka

Vermist sinds: 1511
Geschatte waarde: 2 miljard pond

Hij staat bekend als de heilige graal der plunderbare scheepswrakken: de Portugese Flor de la Mar. Na de succesvolle belegering van de rijke Maleise haven van Melaka kwam het schip terecht in een zware storm, die de Flor de la Mar inclusief bemanning én waardevolle lading ergens voor de kust van Sumatra tot zinken bracht. Sindsdien zijn er een aantal serieuze expedities gehouden in de hoop ’s wereld meest waardevolle schat ergens op de zeebodem te vinden. Tot op de dag van vandaag is het niemand gelukt om de schat, ter waarde van maar liefst 2 miljoen, op te speuren.

Heb jij het idee dat het jouw moment is om deze miljardenschat van de zeebodem te schrapen? Reis dan af naar het paradijselijke eiland Pulai Weh op de noordpunt van Sumatra. Je kunt hier uitzonderlijk duiken in nauwelijks-verkend turquoise water, dat overigens wel goed wordt bewaakt door haaien en roggen. Hoewel de kans dat je hier struikelt over het waardevolle wrak minimaal is, kun je een levensgrote replica bewonderen in Melaka zelf, die midden tussen volkse eetkraampjes en kitscherige antiekwinkeltjes te vinden is. Let wel, de miljardenschat ga je hier zéker niet aantreffen.

Authenticiteit

De Flor de la Mar heeft echt bestaan en uit eerstehands documenten en berekeningen blijkt dat de lading inderdaad een dergelijke waarde heeft, hoewel dit natuurlijk overdreven kan zijn. Ook kan het zo zijn dat een deel van, of de gehele schat, geplunderd is door zeelieden die het destijds allemaal hebben zien gebeuren, of door fanatiekelingen die in de nasleep van het incident op jacht zijn gegaan.

Als we de verhalen mogen geloven schuilt er ergens in de bergen van zuid Polen een trein met aan boord een buit van zo'n 300 ton. | Foto: Terryfic3D / iStock

Nazigoudtrein – zuid Polen

Vermist sinds: 1945
Geschatte waarde: 300 ton aan goud, juwelen en kunstwerken

Volgens de legende werd er tegen het einde van de tweede wereldoorlog een trein vol door de nazi’s gestolen goederen onder de grond verstopt in de zogenaamde uilenbergen van de Poolse stad Wałbrzych. Toen het Russische Rode Leger naderde werden de kostbare gestolen goederen in een trein geladen om vervolgens goed verborgen te worden. Zo goed verborgen dat het alles nu, bijna 75 jaar later, nog altijd niet teruggevonden is. In 2014 leek het er op dat de schat gevonden zou zijn door twee mannen maar achteraf bleek dat niet waar te zijn.

Vandaag de dag zijn de uilenbergen doorkruist met wandelroutes. Ook kun je excursies door de, met de hand gegraven (door krijgsgevangenen van de Nazi’s), tunnels volgen, die eveneens toegang tot het Książ kasteel in Wałbrzych verschaffen, dat volgens verhalen het geheime hoofdkantoor van Hitler is geweest. Resulteert je zoektocht in de bergen in niets? Wees gerust, er wordt momenteel hard gewerkt aan een replica van de trein, dan kun je in ieder geval je vrienden doen geloven dat je de waardevolle schat op hebt weten te speuren.

Authenticiteit

Hoewel de nazi’s er om bekend stonden om gestolen goederen te verstoppen in grotten of mijnen om ze te beschermen tegen bombardementen van de geallieerden, en het ondergrondse tunnelnetwerk daadwerkelijk bestaan, zijn er geen historische documenten die het bestaan van de goudtrein kunnen bevestigen.

Naar verluidt zijn de middeleeuwse straatjes van het Franse Bourges het startpunt van de zoektocht naar de gouden uil. | Foto: Joaquin Ossorio-Castillo / iStock

De gouden uil, Frankrijk

Vermist sinds: 1993
Geschatte waarde: 130,000 pond

Het verhaal van de gouden uil is zonder twijfel de absolute winnaar in het genre ‘schat zoeken vanuit de luie stoel’, waarbij mensen waardevolle schatten verstoppen op openbare plekken en vervolgens raadsels publiceren die enthousiastelingen naar de schat moeten leiden. Want de gouden uil is ruim twee decennia later nog altijd onvindbaar. Nadat hij naar verluidt een met diamanten ingelegd uilenbeeldje ergens in Frankrijk heeft verstopt, publiceerde Paul Hauser het 22 pagina’s tellende boek On The Trail Of The Golden Owl. Het boek bevat elf cryptische raadsels die je, wanneer je ze correct weet op te lossen en op de juiste manier weet te rangschikken, naar de coördinaten van de tot op heden onvindbare maar altijd al waardevolle gouden uil leiden.

Hoewel de exacte locatie van de gouden uil nooit is ontmaskerd - Paul Hauser overleed in 2009 en nam de locatie van de schat met zich mee het graf in – zijn goede beginpunten voor de zoektocht wel bekend. Naar verluidt zou het startpunt van de speurtocht in de middeleeuwse straatjes in het centrum van Bourges zijn. Óf in het pittoreske dorpje Roncesvalles nabij de Spaanse grens, waarvan veel speurders geloven dat het de oplossing van één van de elf cryptische raadsels is.

Authenticiteit

Het uilenbeeld bestaat echt. Het is het onderwerp van verschillende rechtszaken geweest waarin de rechtmatige eigenaar moest worden bepaald na het overlijden van Hauser. Echter is het daadwerkelijk verstopte uilenbeeldje een bronzen versie die kan worden omgeruild voor de echte gouden versie die goed wordt bewaard door de advocaten van Hauser.

Meer lezen over uitdagende avonturen? Klik hier.

Openingsbeeld: Imgorthand / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram