Wild Montenegro: de beste activiteiten in de buitenlucht

Redactie Lonely Planet

Iedereen heeft het over de “wilde schoonheid” van Montenegro; en terecht. Maar je zult er niet veel van zien als je alleen maar op de drukken stranden hangt. Ga de wildernis in en onderneem aan allerlei spannende activiteiten. Daarna kun je altijd snel weer terug naar het strand voor een frisse duik.

Raften op de Tara | Foto: istankov / iStock

Raften

Raften is big business in Montenegro, vooral omdat je raftend een fantastisch zicht op de Tara Canyon krijgt. Dit is een spectaculaire en afgelegen kloof die dwars door het Durmitor National Park loopt in het bergachtige noorden van Montenegro.

Verwacht geen spannende wildwaterervaring. Het grootste gedeelte van de rafttocht zal kalm verlopen, hoewel de stroom dankzij smeltende sneeuw wat versnelt in april en mei. De meeste stroomversnellingen bevinden zich 18 kilometer voor de Bosnische grens. Hier leiden dagtrapjes vanaf de kust naartoe- hoofdzakelijk omdat het buiten het nationale park light en zo hoge toegangsprijzen worden omzeild. Als je graag het diepste punt van de kloof ziet (1300 meter), kan je beter op een lange expeditie de Tara-brug gaan. Tijdens deze klassieke tweedaagse trip doorkruis je 82 kilometer rivier.

Zoals bij de meeste andere populaire activiteiten in Montenegro bestaan er voor raften verschillende onprofessionele ondernemers. En hoewel de wateren behoorlijk rustig zijn, is er wel eens een dodelijk ongeval geweest. Zorg dus dat je tenminste een helm en een reddingsvest krijgt, die goed passen en die niet losraken. Draag ze en zorg dat alles goed vast zit!

Wandelen en fietsen

Er is niets beter dan twee voeten of twee wielen te gebruiken, om zo ver mogelijk van de bewoonde wereld te raken. In Montenegro vind je veel goed aangegeven wandel- en fietsroutes, met verschillende hoogtes. Een aantal onvergetelijke, gemakkelijke routes zijn die langs de meren in de nationale parken Biogradska Gora en Durmitor. Die eerste leid je door oude bossen, de tweede biedt fantastische berguitzichten. En het is er vrijwel onmogelijk om te verdwalen.

Voor iets meer uitdaging, kun je de Vrmac Ridge proberen. Deze route begint bij een fort boven Kotor, met geweldig uitzicht over de baaien. Als je voor specifieke vaardigheden een route zoekt, neem dan contact op met de beheerders van de nationale parken of lokale VVV-kantoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de bergen in Montenegro door hun karstige karakter behoorlijk zwaar zijn. Neem stevige schoenen en een grote watervoorraad mee en bereid je voor op plotselinge stormen en temperatuurverschillen.

Kajakken

De Baai van Kotor en het Meer van Shköder zijn beide uitstekende locaties om te kajakken en een kajak huren is er heel eenvoudig. Georganiseerde tours brengen je langs interessante locaties, zoals de Blue Grotto aan de mond van de baai, waar het breken van het zonlicht op het kraakheldere water zorgt voor een onnatuurlijk blauwe gloed.

Piste in Kolašin | Foto: Foxys_forest_manufacture / iStock

Skiën

Van eind december tot begin april kun je langs de hellingen van Durmitor en Kolašin prima skiën. Kolašin heeft betere faciliteiten, maar de sneeuw van Durmitor is betrouwbaarder. Een groot voordeel van deze skilocatie ten opzicht van bijvoorbeeld Zwitserland is de kosten: een dagpas kost hier slechts 20 euro. Ook langlaufers kunnen in Montenegro terecht, hiervoor zijn de nationale parken Lovćen en Durmitor populaire bestemmingen.

Canyoning

Mensen die de plek kennen zijn lyrisch over de prachtige, 2,7 kilometer lange Nevidio Canyon nabij het nationale park Durmitor. De naam laat zich vertalen met “onzichtbaar”- een verwijzing naar de afgelegen aard van de kloof, die op sommige punten slechts 2 meter breed is. De veiligste expedities kunnen hier ondernomen worden tussen juli en augustus, alleen met ervaren gidsen.

Kitesurfen

Voor kitesurfen is het 12 kilometer lange zandstrand van Velika Plaža (“groot strand”) vlakbij de Albanese grens perfect. In de zomer zijn er veel ondernemers op dit strand die lessen geven en surfspullen verhuren.

Adrenaline

Het is misschien geen Nieuw-Zeeland, maar Montenegro biedt tegenwoordig allerhande kleinschalige en angstaanjagende activiteiten voor durfals. De meest confronterende hiervan is waarschijnlijk de kabelbaan langs de rivier de Tara. Deze kabelbaan is 865 meter lang, 152 meter hoog en een van de grootste van Europa.

Er zijn ook kabelbanen gespannen bij Ivanova Korita in het nationale park Lovćen en bij het Black Lake in nationaal park Durmitor. Maar voor een onvergetelijke sensatie met geweldige uitzichten, mag je een middag tandem-paragilden vanaf de bergen tot het Bečići-strand niet overslaan. De betrouwbaarste organisatie hiervoor is het Montenegro Adventure Centre, dat wordt uitgebaat door  een buitengewoon ervaren Britse instructeur.

Make it happen

Voor hulp bij het organiseren van deze actieve vakantie is het de moeite waard contact te zoeken met een plaatselijk reisbureau dat hierin is gespecialiseerd. Dit zijn: Black Mountain, Undiscovered Montenegro, Montenegro Adventures, Montenegro Adventure Centre, Explorer Tourist Agency, Anitra Travel Agency, Summit Travel Agency en Active Travels Montenegro.

Openingsbeeld: RnDmS / iStock